Prelijepi krajolici Cincar planine iznad grada Livna oduševiti će gotovo sve posjetioce. Ova planina je carstvo za sebe, posebnom je čine „Divlji konji“. Krajem 70-tih godina lokalno stanovništvo je zbog pojave mehanizacije pustilo pretke današnjih konja na Cincaru, od tad pa do dana danas oni žive u prirodnom okruženju na ovom velikom prostranstvu. Preko 300 konja koji se nazivaju „Divlji“ često posjećuju brojni turisti, posebno privlače fotografe iz cijelog svijeta.


Posjetioce oduševljava nevjerovatna čistoća i raznolikost boja ovih konja, te izuzetna mirnoća. Nemirni postaju samo kada se bore za prevlast u krdu, te kada se bore za osvajanje nove ženke.

 

Livanjski divlji konji od Jajca se nalaze neki 2 sata i 30 minuta vožnje te mogu biti idealan izlet za posjetioce koji se odluče u Jajcu boraviti više dana. Hotelijeri koji se odluče da u svoju ponudu stave ovaj zanimljiv izlet mogu se obratiti JU “Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” koja će dalje preko svojih vanjskih saradnika omogućiti formiranje aranžmana.