ajce se sprema da obilježi Svjetski dan turizma, nakon što je ovaj bosanskohercegovački grad sezonu završio kao jedan od najposječenijih turističkih destinacija u zemlji ove godine, piše novinska agencija Patria.

Svjetski dan turizma utemeljila je Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization – WTO) 1979. godine i od tada ovaj dan se obilježava svakog 27. septembra. Obilježava se kako bi se unutar Međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom privrednom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Datum obilježavanja Svjetskog dana turizma je ujedno i završetak glavne (ljetne) turističke sezone. Cilj ove manifestacije je povezati turizam s kulturnim nasljeđem, mirom u svijetu, ekologijom, međusobnim razumijevanjem, pitanjem društvenog razvoja…

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma u svijetu je “Milijarda turista, milijarda prilika”. U globalnoj svjetskoj ekonomiji turizam čvrsto drži treću do četvrtu poziciju među svim sektorima po prihodima, zaposlenosti i drugim uticajima.

U 2014. Godini prihodi od turizma u svijetu iznose 937 milijardi eura, što je 10% globalnog BDP-a, 30 % svjetskog izvoza usluga i 6 % ukupnog izvoza roba i usluga.

Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca će tim povodom 1. oktobra obilježiti svjetski dan turizma i završetak ljetne turističke sezone u motelu Plaža na Velikom Plivskom jezeru, pod motom „Turizam-kultura –sport“.

 

Direktor Agencije Huso Hadžić rekao je da će tim povodom na manifestaciju biti pozvani svi koji su na bilo koji način pomogli rad Agencije, očuvanju kulturno-prirodnog bogatstva te promociji i prezentaciji turističkih potencijala Jajca. Gostima će biti dodijeljene zahvalnice za njihov doprinos, piše Patria.