Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization – WTO) je 1979. g. počela s obilježavanjem Svjetskog Dana turizma koji se održava svake godine 27. septembra/rujna. Tim povodom se održavaju manifestacije, priredbe te razni drugi događaji.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar Međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom privrednom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Datum obilježavanja Svjetskog dana turizma je ujedno i završetak glavne (ljetne) turističke sezone. Cilj ove manifestacije je povezati turizam s kulturnim nasljeđem, mirom u svijetu, ekologijom, međusobnim razumijevanjem, pitanjem društvenog razvoja i dr.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma u svijetu je “Milijarda turista, milijarda prilika”. U globalnoj svjetskoj ekonomiji turizam čvrsto drži treću do četvrtu poziciju među svim sektorima po prihodima, zaposlenosti i dr. uticajima.

U 2014. Godini prihodi od turizma u svijetu iznose 937 milijardi eura, što je 10% globalnog BDP-a, 30 % svjetskog izvoza usluga i 6 % ukupnog izvoza roba i usluga.

JU „Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ će ove godine obilježiti svjetski dan turizma i završetak ljetne turističke sezone u Jajcu, pod motom „Turizam- kultura –sport“.

Motel Plaža – Veliko Plivsko jezero

 

Tim povodom na manifestaciju će biti pozvani svi koji su na bilo koji način pomogli rad Agencije, očuvanju kulturno- prirodnog bogatstva te promociji i prezentaciji turističkih potencijala Jajca. Istima će biti dodijeljene zahvalnice za njihov doprinos. Manifestacija će se održati 01.10. 2015 godine sa početkom 12:00 sati u Motelu Plaža na Velikom Plivskom jezeru.

Direktor Agencije

Huso Hadžić