Studenti Filozofskog fakulteta iz Mostara sa Odsjeka povijesti umjetnosti uz pratnju profesorice Tatjane Mičević-Đurić, danas 11.12. 2014 godine u sklopu terenske nastave boravili su u Jajcu.

Studenti su uz pratnju profesorice posjetili zanimljive srednjovjekovne građevine kojih u Jajcu ima jako puno. Posjetili su jedinstveni spomenik Katakombe, Tvrđavu i krunidbenu crkvu posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića, koja je tokom bogate prošlosti bila i crkva i džamija.

Profesorica Miličević–Đurić je studentima stručno objasnila posječene srednjovjekovne građevine s posebnim akcentom na arhitekturu i stilove gradnje.

Prof. doc. dr. sc. Tatjana Mićević – Đurić

JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ je studentima omogućila besplatan ulaz u sve objekte pod ingerencijom Agencije.

Želimo da pohvalimo profesoricu Tatjanu i mislimo da Bosansko Hercegovački studenti arheologije, povijesti i povijesti umjetnosti u planu i programu svih univerziteta u BiH, morali bi imati posjetu Jajcu. U Jajcu postoji više zornih dokaza o postojanju Kraljevine Bosne nego u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.