Klikom na fotografiju pogledajte video.

Jajce: od antike do Avnoja

 

Od istorijske svetinje socijalističke Jugoslavije, koja je privlačila po 250.000 turista godišnje, do gotovo potpunog zaborava, Jajce je delilo sudbinu države čiji su principi postavljeni na Drugom zasedanju Avnoja. Sada se na turističku mapu vraća lepotom krajolika i graditeljskog nasleđa.

Parking ispred Muzeja Drugog zasedanja AVNOJ-a više ne opsedaju kolone autobusa. I razaranja u poslednjem ratu su ostavila traga – od nekadašnjih 10.000 eksponata, sačuvano je veoma malo, a Muzej je obnovljen 2007. godine, zajedničkim projektom SUBNOR-a svih bivših jugoslovenskih republika.

Pripremila Jelena Božović

Najčešći posetioci su Slovenci, ali se povećava broj onih koji dolaze iz ostalih krajeva nekad zajedničke države.

Za đačke ekskurzije, Jajce je zbog svog državotvornog značaja, bilo nezaobilazna tačka. Danas, upravo ovde, mnogi prvi put i čuju za AVNOJ.

Ipak, mnogo pre 1943. godine, ovaj grad je zaslužio posebnu pažnju: od antičkog doba, iz koga su ostaci svetilišta boga Mitre, tvrđave iz 13. veka, katakombi, sa malenom kriptom 11 metara pod zemljom, do crkve, u koju je kći srpskog despota Lazara, Jelena Branković, po udaji za bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, kao miraz donela mošti apostola Luke.

Na spisku nacionalnih spomenika je 27 objekata, u gradu-muzeju na otvorenom, na Plivi koja se slapovima visine dvadeset metara uliva u Vrbas, i jezerima u predgradju. I koncept turističke promocije grada se razvija.

Jajce je sve interesantnije i turistima iz arapskih zemalja – godišnje ih je oko 30.000, a najprivlačnije su im reke i jezera – voda i zelenilo, sve ono što njima nedostaje, a ovde ga je u izobilju.

[email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.