U Velikom i Malom Plivskom jezeru stanište je velikom broju riba svih vrsta. Za čuvanje i održavanje ribljeg fonda rijeke Plive i Plivskih jezera, zaduženo je sportsko-ribolovno društvo Zlatovčica Jajce. Zlatovčica je zadužena i za izdavanje godišnjih i dnevnih dozvola koje iznose 100 KM za godinu dok za dan lova na spomenutim lokacijama cijena zavisi od vrste ribe 10 ili 20 KM. Treba napomenuti da popust imaju djeca, penzioneri i ratni vojni invalidi.

U toku mjeseca oktobra ubačeno je 77.000 novih primjeraka potočne pastrmke, 67.000 po zakonskoj odredbi poribila Elektroprivreda HZHB dok je 10.000 donirao vlasnik ribogojilišta Butreks iz Trebinja kome se ovim putem zahvaljujem. Radi se o autohtonoj potočnoj pastrmci Crnomorskog sliva veličine od 10 do 18 cm. Pošto se radi o izuzetno malim primjercima zabrana lova na pastrmku je 15 dana od dana poribljavanja. Ove godine udruženje Zlatovčica je od vlastitih prihoda poribila 6000 primjeraka pastrmke veličine od 22 do 24 cm, dok uskoro ćemo poribiti Plivska jezera i sa 35.000 novih primjeraka šarana – istakao je predsjednik upravnog odbora SUR Zlatovčica Safet Ćajo Ćato.

Naziv Zlatovčica potiče od izuzetno rijetkog primjerka pastrmke koja obitava u Plivskim jezerima i veliki je trofej prilikom ulova svim ribararima u Jajcu.