Ugledna BH Novinska agencija Patria prenosi:

06 Oct 14 – 16:11:05

Od Jajca pravimo pravi turistički brend, i za sada smo na pravom putu, kaže Huso Hadžić direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koja se brine i kulturnim i prirodnim ljepotama ovog kraljevskog grada, a zadatak joj je i njihova promocija, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). Jajce je, u samo ljetnim mjesecima ove godine, posjetilo na desetine hiljada turista iz svih krajeva svijeta. A, samo tokom održavanja prvih međunarodnih skokova sa vodopada u Jajcu 9. avgusta ove godine, Jajce je u jednom danu posjetilo više od 5.000 turista, na prvom mjestu domaćih a onda i stranih turista koji su doputovali iz Slovenije, Poljske, Italije, Turske, arapskih zemalja ali i drugih.  Analitičari napominju da će, ukoliko nastavi ovim intenzitetom, Jajce već od naredne godine početi privlačiti ne samo turiste, već i investitore koji će direktno pospješiti razvoj cjelokupne privrede u gradu ali i okolnim mjestima, pa i u cijeloj srednjoj Bosni.

– Zbog dobrog turističkog ambijenta i pozitivne slike koje su iz ovog grada otišle u svijet, očekujemo strane investicije koje će, kao posljedicu, imati ekonomski razvoj Jajca – rekao je Hadžić.

A, da pozotivna slika o Jajcu ode u svijet ne samo da su se potrudili domaći mediji, već i mnoge svjetske medijske kuće poput uglednog kanala NBC NEWS, njemačkog Bilda, Reutersa i drugih.

Svjetski renomirani mediji u svojim izvještajima objasnili su kako vodopad koji se nalazi u samom gradu, stare mlinice, nekoliko starih kula te drugi historijski spomenici ovaj grad uvršavaju u sam vrh svjetskih turističkih destinacija koji može zadovoljiti apetite i najzahtjevnijih turista.

Svjetski poblicitet kojeg je Jajce dobilo, naročito od polovine avgusta ove godine, lokalne vlasti čini se počele su iskorištavati na najbolji mogući način. Već za narednu godinu u gradu svijetlosti priprema se nekoliko velikih projekata koji će obogatiti turistučku ponudu ovog mjesta.

Tu je prije svega stavljanje u pogon starih vodenica, koje će na tradicionalan način mljeti žito.

– Uskoro počinje izgradnja savremenog info centra, uređenje šireg prostora oko vodopada, pomoći ćemo vlasnicima smještajnih kapaciteta da poboljšaju njihove usluge a tu je i nekoliko drugih važnih projekata – kaže Hadžić.

Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca izdala je i turistički časopis „Moja Avantura“, koji je prvi ove vrste u Bosni i Hercegovini, a koji promoviše turističke potencijale ne samo Jajca, već cijele Bosne i Hercegovine, prenosi NAP