JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ pored 27 nacionalnih spomenika upravlja i sa Etno muzejom. U sklopu Etno muzeja od samog osnivanja 2010 godine djeluje „Radionica tkanja i veza“. Voditeljica radionice je gospođa Tahira Musić, koja želi da svoje znanje prenese na druge i tako sačuva ovaj zanimljivi i veoma korisni zanat. Gotovo svi radovi nastali u radionici mogu se pogledati i kupiti u Etno muzeju svaki dan od 08 do 20 sati. Radi se o izuzetno vrijednim ručnim unikatnim radovima.

KUD Jajce je jedan od najmlađih KUD-ova u Jajcu, osnovan je 2009. godine. Zahvaljujući upornom radu, članarinama, sponzorskim donacijama, uspjeli su u kratkom vremenu da izrade 3 vrste nošenje pravoslavnu s područja Glamoča, katoličku i muslimansku gradsku s područja Jajca.

Veoma smo radosni što je KUD Jajce odabrao našu radionicu za izradu muslimanske gradske nošnje. Nošnja je rađena po preciznim podatcima iz glasnika zemaljskog muzeja Sarajevo, kao što smo radili za isti KUD i katoličku gradsku nošnju. Moramo da pohvalimo gotovo 3 mjeseca truda i rada gospođe Tahire Musić i Hafize Fejzić, koje su najviše pridonijele da nošnje budu izuzetno kvalitetna i lijepa. Zahvaljujemo KUD-u Jajce na ukazanom povjerenju – istakli su u Agenciji.

Više fotografija nan našoj facebook starnici