Kult su nepobjedivoga boga Sunca – Mitre širili vojnici, robovi i trgovci podrijetlom iz Orijenta, ili vojnici koji su na Istoku došli u dodir s pristalicama ovoga kulta. Kao vjera koja je obećavala više socijalne pravde i zagrobni život, privlačila je niže slojeve društva i ozbiljno ometala širenje kršćanstva. Kult je bio raširen po svim provincijama Rimskoga carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Pripadnici su mitraizma nastojali smjestiti svoja kultna mjesta, po mogućnosti, u pećinama, a u pomanjkanju takovih mjesta izgrađivali su male jednoćelijske hramove – speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali u zemlju da bi se pojačao dojam pećine. Upravo je u Jajcu takav slučaj.

MITREJ U JAJCU STAROSTI JE 1800 GODINA

Ostaci su Mitreuma u Jajcu pronađeni prilikom izgradnje jednoga privatnoga objekta. Zemljište je otkupilo Društvo za očuvanje starina u Jajcu i pod nadzorom inženjera F. Štajnera zaštitilo lokalitet. Prvo je podignuta drvena ograda, a ubrzo zatim je sagrađen zaštitni kameni objekt koji je do danas očuvan. Ovaj hram prema najnovijim istraživanjima napravljen je u 2. st., a popravljen  u 4. st. i slovi za najbolje očuvane Mitreje u Europi.  Od 2003. godine je nacionalni spomenik BiH.

Zaštitni objekat je obnovljen 2012 godine u okviru MDG-F programa “Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH” finansiranoga sredstvima vlade Kraljevine Španije. Za vrijeme rekonstukcije pronađen je kameni lav koji je simbol četvrtog stepena mitreističke religije.