Nekropola stećaka Katica u selu Bistrica odmah pored katoličke crkve, jedni su od najljepših stećaka u Jajcu. Nekropola broji 10-tak stećaka. U gradu Jajcu do prošle godine se znalo za 9 nekropola sa ukupno 118 stećaka, a prošle godine prilikom provođenja pilot projekta „Registriranje stećaka u BIH“ pronađeno je i zabilježeno 31 nekropola s preko 380 stećaka. Ovo registriranje su provodili arheolozi Edin Bujak i Dijana Koljić uz pomoć Društva za očuvanje spomenika Jajca

Ljubica Brtan Cvitanović je rođena u blizini ovih stećaka u Gaju kako ona naziva ovu lokaciju.

Odrasla sam igrajući se na njima i oko njih, studirala ih dječjim znatiželjnim oćima i usput u ono vrijeme dakle, prije 30-tak godina upoznala i mnoge arheologe koji su sa zanimanjem prikupljali informacije istih. Duboko u moje sjećanje mi se urezao arheolog sa Novog Zelanda, jako je volio djecu pa smo se i slikali s njim. Sjećam se još kao dijete da je jedan stećak svake godine svijetlio ali uvijek u isto vrijeme, obično iza ponoći. Taj put prije 30-tak godina, sjećam se bilo je negdje oko 3 sata ujutro, kada je tata vidjevši kroz prozor naše kuće naglo skočio iz kreveta pozvao prijatelja. Prišli su stećku  na par metara, čučnuli i nisu mogli vjerovati šta su vidjeli “vatrene iskrice” su frcale iz stećka. Jedva su čekali da svane jutro i da pohitaju i obavijeste nadležne. Sljedeće večer kada su se svi okupili čekajući “vatrene iskrice” iskrica više nije bilo,ali su čvrsto odlučili otkopati grobnicu. Zaista se imalo šta vidjeti,u grobnici je bila mala beba, te žensko i muško tijelo. Dakle to su bile obiteljske grobnice. I dan-danas se toga sjećam. Našem čuđenju nije bilo kraja i par godina kasnije. No kosti su kasnije odnesene u Sarajevski muzej, šta je nakon toga s njima bilo ne znam – istakla je Ljubica, a ovu priču nam je potvrdio i Ljubicin brat Jakov Brtan.

Agencija će obilježiti sve nekropole u Jajcu, te u saradnji sa planinarskim društvima i građanima iste očistiti i staviti u turističku ponudu.

 

Dnevni Avaz je pisao o ovom fenomenu, kliknite na fotografiju da otvorite u punoj veličini.