Veličanstveni vodopad u centru grada je simbol Bosne i Hercegovine i Jajca kao turističke destinacije. Vodopad čini Jajce drugačijim od svih gradova u svijetu, Jajce je jedini grad u svijetu koji ima vodopad u centru grada. Posljednja sedrena kaskada rijeke Plive je i ujedno i najljepša njena kaskada, tu se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas i čini veličanstveni vodopad 22 m visokog.

JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ će uz generalnog pokrovitelja Općinu Jajce i suorganizatora Rafting klub Jajce organizirati prve takmičarske skokove s vodopada.

Prije rekonstrukcije vodopada bilo je jako riskantno za skakača, zbog toga što je jedino moguće mjesto sa siguran pad u vodu bilo svega veličine 2-3 m2 .

Prošle 2013. godine održani su revijalni skokovi s ovog zanimljivog mjesta. Učešće su uzeli svega 10 skakača i nije bilo takmičarskog karaktera.

Ove godine u junu mjesecu tačnije 21.06.2014. održat će se prvi skokovi s vodopad takmičarskog karaktera. Učešće će uzeti takmičari iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i drugih zemalja. Preko 20 takmičara bit će ocjenjivani od stručnog žirija, u dvije discipline, skokovi na noge i skokovi na glavu. Najboljima će biti uručene nagrade .

 

Nadamo se i trudit ćemo se da ovi skokovi pređu u tradiciju.