Direktor Javne ustanove „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ Huso Hadžić i organizator i učesnik Međunarodne slikarske kolonije „Kolonizacija Jajca 2007. – Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a“ Aldin Popaja, potpisali su Ugovor o primopredaji kolekcije umjetničkih slika nastalih na ovoj međunarodnoj koloniji. U “Kolonizaciji Jajca” 2007. godine, učestvovalo je jedanaest renomiranih slikara iz sedam evropskih zemalja: Harun Alikadić iz Bosne i Hercegovine, Guillermo Aymerich iz Španije, Stanislav Diviš iz Češke Republike, Pier Fichefeus iz Francuske, Kata Kozlović iz Slovenije, Hana Letica iz Hrvatske, Paolo Loschi iz Italije, Diego Mračević iz Italije, Aldin Popaja iz Bosne i Hecegovine, Aleš Růžička iz Češke Republike i Borut Skok iz Hrvatske. Svoju inspiraciju Jajcem i njegovim prirodnim i kulturnim bogatstvima prenijeli su na platna, te u namjeri da pomognu stvaranju jedinstvene zbirke savremenog evropskog slikarstva, poklonili gradu po jedan svoj rad. Tako je nastala ova vrijedna kolekcija umjetničkih slika koja sadrži ukupno 15 djela. Potpisivanjem Ugovora, Agenciji je povjereno pravo i obaveza da trajno čuva i upravlja kolekcijom uz mogućnost njezinog iznajmljivanja odnosno posuđivanja radi dalje prezentacije i popularizacije i izvan prostora Zgrade prve osnovne škole.

Međunarodnu slikarsku koloniju “Kolonizacija Jajca 2007. – Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a“ organizovali su Aldin Popaja, naš Jajčanin, koji je magistrirao umjetnost na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu u Češkoj Republici i Harun Alikadić, akademski slikar iz Sarajeva, koji je diplomirao slikarstvo na Akademiji u Firenci u Italiji.

 

Aldin Popaja je rođen u Jajcu 1971. godine. Završio je Likovnu akademiju u Sarajevu 1995. godine, a potom i Akademiju za umjetnost i dizajn u Pragu, gdje je i magistrirao. Samostalno je izlagao u Jajcu, Zenici, Travniku, Tuzli, Sarajevu, Banjoj Luci, Pragu i drugim gradovima u Češkoj Republici, te u Švedskoj. Između ostalih, dobio je nagrade za slikarstvo za radove pod nazivom „Dernek u Jajcu I“ i „Dernek u Jajcu II“ na likovnom bijenalu „Lilla Europa 2004“ u švedskom gradu Hallsbergu. Pored umjetničkog, bavi se i pedagoškim radom. Živi i radi u Švedskoj. U avgustu ove godine, u službenim prostorijama Agencije, u Zgradi prve osnovne škole, priredio je stalnu izložbenu postavku djela kolekcije. Zahvaljujući tome, posjetioci Etno muzeja sada, pored etnološke i geološke zbirke, mogu vidjeti i ovu vrijednu kolekciju slika savremenih umjetnika.