Direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić u razgovoru za “Dnevni Avaz” kazao je koje su to aktivnosti koje planiraju provesti kako bi ovaj grad u srednjoj Bosni vratili na mapu popularnih turističkih destinacija Europe i svijeta.

Iskoristiti fondove
Hadžić ističe da je Agencija već uspostavila kontakte sa Slovenijom i Hrvatskom kako bi iskoristila njihova iskustva s iskorištavanjem izvora finansiranje EU putem IPA programa.

– Sve što radimo nastojimo da to bude za korist grada. U saradnji sa Švedskom organizacijom “Cultural Heritage without Borders” (CHwB) dogovorili smo obnovu četiri mlinčića koja su zapaljena prije dvije godine na jezeru. Za te namjene smo od Šveđana dobili 20.000 Eura, a od Općine Jajce 20.000 KM. Planiramo svim mlinčićima vratiti prvobitnu funkciju i da oni budu iskorišteni za mljevenje žitarica kao što je to bilo i prije. Želja nam je da ispred svakog mlinčića bude štand s određenim proizvodima i da tako otvorimo radna mjesta – objašnjava Hadžić.

Brojni planovi
Dodaje da će na lokaciji gdje su smješteni mlinčići biti organiziran kamp studenata građevine i arhitekture iz osam evropskih zemalja.

– Do sljedeće turističke sezone planirano je uređenje okoliša vodopada, tako da on ponovo postane top turistička destinacija u centru grada. U budućem razvoju planirano je i uređenje Malog i Velikog plivskog jezera s užom okolinom, kako bi bio formiran park prirode sa svim turističkim, sportskim, kulturnim i ostalim infrastrukturnim uređenjem. Planirano je uređenje pješaške, biciklističke i trim staze – objašnjava Hadžić.

Medvjed kula i barutana
Hadžić kaže da planiraju i sanaciju Medvjed kule, za što je osigurano 45.000 KM, što iznosi oko 40 posto vrijednosti cjelokupnog projekta. – Odobrena su nam sredstva i za sanaciju i opravku barutane na tvrđavi, pa već vršimo pripreme za početak radova – kaže Hadžić

Prenosi “Dnevni Avaz”

Članak iz Dnevnog Avaza možete pogledati ovdje.