20.07.2013. godine delegacija Općine Jajce u sastavu: Općinski načelnik g. Edin Hozan, predsjednik Upravnog odbora JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Tvrtko Zrile i spred “Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca” dr. Enes Milak i Ismet Popaja, posjetili su grad Ptuj u Sloveniji na poziv ” Društva za Rimsku istoriju i kulturu”. Društvo iz Ptuja već šesti put organizira Rimske igre na kojima uzimaju učešće općine iz bivše Jugoslavije koje su na svojoj teritoriji otkrili arheološke lokalitete sa ostatcima hrama posvećenoga bogu Mitri.

Upravo u Jajcu se nalazi najbolje očuvani hram boga Mitre na području bivše Jugoslavije, koji je ujedno i najstariji nacionalni spomenik u Jajcu (III. st.). Zbog toga Ptujsko društvo je odlučilo uključiti i Jajce u ovaj zanimljiv projekat.

Šeste igre će se organizirati od 22. do 25. 08. 2013. godine na kojim će prisustvovati direktor JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Huso Hadžić. Cilj ove posjete je potpisivanje sporazuma o saradnji između agencije i Ptujskog društva, kako bi u septembru/rujnu ove godine održana ova zanimljiva manifestacija na prostoru tvrđave u Jajcu.

fotografije Tvrtko Zrile