Na Vrbasu je u subotu održan tradicionalni ekorafting, koji je organizirao Rafting klub Jajce. Prvi put su upriličeni skokovi s Plivskog vodopada, jedinog u svijetu smještenog u centru grada, koji bi mogao postati nova turistička atrakcija.

 

Vodopad na rijeci Plivi, za koji mnogi kažu da je prirodni biser, dobio je novu turističku dimenziju. Šest najhrabrijih raftera, među kojima i jedan Jajčanin, upustili su se u avanturu skakanja sa 22 metra visokog vodopada.

 

Rafting je krenuo iz Torlakovca, u kojem su okupile više od dvije stotine učesnika iz svih krajeva naše zemlje, ali i regije. Članovi jajačkog kluba kažu da ovo okupljanje ima za cilj promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti grada u kojem je stolovao posljednji bosanski kralj. “Ono što čini ovu regatu posebnom je pauza kod vodopada sa skokovima. To je nešto što je oduševilo sve i takvo druženje ne postoji u ovom dijelu svijeta”, rekao je Emir Šahman iz Rafting kluba Jajce.

Nakon savladavnja 19,5 kilometara trase turisti i stanovnici Jajca su dočekali šest najhrabrijih koji su održali riječ i skočili sa vodopada. Hrabrost skakača nagrađena je aplauzom, a vjeruje  se da bi Plivski vodopad već ovo ljeto mogao postati mjesto sa kojeg bi najbolji skakači mogli dokazivati svoje umijeće. Naravno, to bi mogla biti još jedna u nizu turističkih atrakcija u ovom gradu.

federalna.ba/videoprilog Nađa Ridžić (Dnevnik 2)