Vodopad u Jajcu sinoć je osvjetljen plavom bojom čime se grad na Plivi priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Događaj je dio akcije Light It Up Blue u plavoj boji su još mostarski Stari most,  tvrđava Kastel u Banja Luci, te Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu.

Predsjednica Udruženja roditelja i djece s posebnim potrebama ”Vedri osmijeh” Mostar Danijela Kegelj istaknula je važnost podizanja svijesti o autizmu te izrazila zadovoljstvo što se Mostar i ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

– Prevažno je da podignemo glas i skrenemo pozornost da je taj spektar plave boje nešto što je i nama lijepo i dragocjeno i što treba živjeti svaki, a ne samo ovaj jedan dan u godini – kazala je Kegelj.

Svakog 2. aprila u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma kojima je neophodna podrška kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tako i briga cijelog društva, prenosi Fena.

 

(www.oslobodjenje.ba / foto: Samed Žužić)