U nedjelju, 2 aprila uvečer, u okviru akcije “Light It Up Blue” plavim svjetlom biće osvjetljeni mostarski Stari most, Plivski vodopad u Jajcu,  tvrđava Kastel u Banjaluci, te Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu.


EDUS – „Edukacija za sve“ već petu godinu zaredom organizuje akciju “Light It Up Blue” kojom se obilježava 2. april/ travanj, dan kada se, na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007, u cijelom svijetu podiže svjesnost o autizmu. Tog dana i cijelog mjeseca aprila šira javnost se informiše o autizmu kao stanju, te potrebama i sposobnostima ljudi koji ga imaju.

Učešće u akciji “Light It Up blue” simboliše podršku osobama s autizmom i njihovim porodicama: u zemljama širom svijeta na Dan autizma se plavim svjetlom osvjetljavaju prepoznatljivi objekti i mjesta, ulice i domovi, nosi se plava odjeća, plavi šalovi, baloni, vrpce…

U akciji  “Light It Up Blue”, koja je na našem jeziku poznata  i pod nazivom “Svijetlimo u plavom”, nakon početaka u Sarajevu, od prošle godine učestvuju Mostar i Jajce, a ove godine i Banja Luka. Tako će uz Vijećnicu i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru i vodopad Plive u Jajcu biti osvjetljena i tvrđava Kastel u Banjaluci!

Osim što će pomoći podizanju svijesti o autizmu, ove će se lokacije širom naše zemlje još jednom pokazati svijetu u punom sjaju. Na Starom mostu i pred Kastelom NVO, prijatelji i saradnici EDUS-a će dijeliti informacije prolaznicima .

Organizacija koja je ovu akciju otpočela, Autism Speaks (www.autismspeaks.org), inače vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je, prije dvije godine proglasila EDUS kao ambasadora akcije za našu zemlju, prije svega zbog toga što pomaže i radi s velikim brojem djece s autizmom i od osnivanja obilježava 2. april.

Javnost se poziva na učešće u ovoj akciji i praćenje događaja putem Facebook grupe EDUS-Edukacija za sve, www.edusbih.org. Fotografije se mogu slati na naznačenu grupu sa #LIUB#EDUS#BIH.

Akciju „Light It Up Blue“ i njeno medijsko pokrivanje u BiH omogućili su : Ambasada Australije u Beču, Grad Sarajevo, Općina Jajce, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, kompanija Movements d.o.o., kompanija Atlantbh, agencija ProEvent, kompanije iz Banja Luke: EuroExpress, Info Media Group, restoran Kazamati, marketinška agencija ˝Mania˝, Kompanija Lanaco te BBI Centar, Alta Shopping centar, Cinema City, Led Media Banja Luka, magazin Lola, Biznis magazin, Ljepota i zdravlje, Urban magazin, radiosarajevo.ba.

EDUS-Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom,  a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku.

Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 31 uspješno uključeno u redovno školovanje.  EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i  kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.

(Jajce Online)