Jajce iz godine u godinu zauzima sve značajnije mjesto na regionalnoj turističkoj mapi. Povećanje broja turista, kao i trajanje turističke sezone, više je nego evidentno. U prilog tome govori podatak da je 2016. godina bila rekordna po broju turista kada je u pitanju poslijeratni period.

Dobri rezultati

– Zaista možemo biti zadovoljni onim što smo postigli u proteklih nekoliko godina. Naši podaci govore da je u prošloj godini Jajce posjetilo više od 150.000 turista, dok je u protekle tri godine broj posjetilaca udvostručen. Agencija ulaže značajne napore i sredstva kako bi se turistička ponuda Jajca obogatila i kao što je primjetno rezultati ne izostaju – govori Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Agencija svake godine ulaže značajna vlastita sredstva u marketing, promociju i prezentaciju grada, kao i učešće na sajmovima, dok se posebna pažnja posvećuje usavršavanju znanja i sposobnosti radnika. Sve navedeno je preduvjet povećanja obima i kvaliteta poslovanja, što u krajnjem slučaju znači i povećanje broja posjeta kraljevskom gradu Jajcu.

Najposjećeniji su svakako vodopad i Plivska jezera s nadaleko poznatim mlinčićima na Plivi, a značajno je povećanje posjeta na katakombama, tvrđavi, Etno muzeju, mitreju, ali i drugim spomenicima. Redovno uređenje prostora oko spomenika koje provode radnici Agencije značajan je segment našeg rada i zalaganja da se Jajcu u potpunosti vrati nekadašnji sjaj – dodaje Hadžić.

U protekle tri godine Jajce je postalo prepoznatljivo i po dvije manifestacije – Sajmu turizma i eko-proizvoda te skokovima s vodopada.

Sajam koji se već tradicionalno održava u maju te privlači veliki broj izlagača i posjetilaca jedinstven je po svojoj lokaciji, s obzirom na to da se održava između dvije gradske kapije.

Najhrabriji skakači

Skokovi s vodopada proglašeni su jednom od najatraktivnijih takmičarskih manifestacija u našoj zemlji, gdje najhrabriji skakači iz BiH, regije i Evrope s više od 20 metara visine izvode najzahtjevnije skokove u vodu.

 

(avaz)