U Mostaru je održan sastanak Udruženja za turizam pri Privrednoj komori FBiH. Udruženje funkcioniše na cijelom teritoriju Federacije.

Inicijativni sastanak na kojemu je donesena odluka o održavanju Osnivačke skupštine Udruženja održan je još u junu 2016. godine u Jajcu. Mjesec dana kasnije, u Mostaru je održana Osnivačka skupština na kojoj je osnovano Udruženje za Turizam FBiH.

– Iako je Udruženje osnovano prošle godine, sada smo krenuli u jedan ozbiljan i aktivan rad. Cilj nam je objediniti sve turističke institucije, ali i kapacitete Federacije, radi zajedničkog nastupa unutar i van zemlje. Definisali smo dalji put rada koji mora biti aktivan i mora dati svoje rezultate, jer u Federaciji postoji niz nerješenih stvari kada je u pitanju turizam. Donesena je odluka da kontaktiramo što veći broj članova, najvećih turističkih agencija  i svih drugih radnika koji učestvuju u turizmu, kako bismo se objedinili i zvanično krenuli prema ostvarenju ciljeva – izjavio je potpredsjednik Udruženja za turizam FBiH Huso Hadžić.

Pored niza zaključaka, dogovoreno je učešće Udruženja na mostarskom sajmu, koji će se održati od 4. do 8. aprila, kako bi se svi zainteresirani upoznali sa radom Udruženja, radi uključenja članova i zajedničkog rada.

Također je dogovoreno učešće na svim važnijim sajmovima u BiH, regiji, Evropi, ali i šire.

– Odlučili smo da ne budemo Udruženje forme radi, već ćemo se sastajati kada god se za to ukaže potreba. Na sastanku smo definisali da zajednički krenemo u ozbiljan rad, koji će dati željene rezultate – ističe  Hadžić.

Predstavnike Udruženja već naredne sedmice očekuje sastanak sa ministricom turizma, po pitanju Nacrta Zakona za turizam i boravišnu taksu.

– U Ministarstvu već očekuju naše prijedloge, primjedbe i sugestije. Zakon za turizam i boravišnu taksu treba da bude smjernica i putokaz za razvoj turizma na nivou Federacije. S druge strane, mi već uspostavljamo kontakte sa turističkom organizacijom Republike Srpske, ali i turističkim organizacijama zemalja iz regije, dodaje Huso Hadžić.

Svi zainteresirani za rad i aktivnosti Udruženja, kao i članstvo u istom, mogu se obratiti na sljedeće kontakt podatke:

Stjepan Primorac, predsjednik: 063/377-325

Huso Hadžić, potpredsjednik: 061/206-771

Danijela Lovrić, tajnica: 063/435-216

E-mail: [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

(Izvor: Jajce Online)