Volim doći u BiH. Čim sam dobio poziv, nisam se premišljao. Koristim svaku priliku koja mi se ukaže da posetim BiH.

Foto: Dron Ba / PromoOrlando Duque

Istakao je ovo prilikom svoje posete Jajcu, legendarni skakač u vodu sa ekstremnih visina, Kolumbijac Orlando Duque.

Kolumbijac je vlasnik 13 svetskih naslova i dva Guinnessova rekorda.

Legendarni skakač iskoristio je pauzu u Red Bull Cliff Diving Svetskom prvenstvu kako bi još jednom posetio Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Dron Ba / Promo

Ovog puta destinacija je bila Jajce, a povod Treći međunarodni takmičarski skokovi sa prelepog Plivskog vodopada, održani u subotu 6. avgusta.

Nastupio je kao gost na skokovima sa vodopada i najavio skori povratak u BiH. Stari most u Mostaru 24. septembra biće domaćin takmičenja Red Bull Cliff Diving Svetskog prvenstva.

Plivski vodopad je dragulj grada Jajca, specifičan i jedinstven u svetu po tome što se nalazi u srcu grada. Visok 20 metara, vodopad pruža sjajnu lokaciju za visinske skokove – atraktivnu i neuobičajenu istovremeno.

Foto: Dron Ba / Promo

 

 

S vodopada se skače od davnina, a sada se tu treću godinu uzastopno održava međunarodno takmičenje u skokovima.

Legendarni Orlando je u Jajce stigao dan ranije kako bi obišao grad, proverio lokaciju takmičenja i izveo nekoliko probnih skokova na treningu.

Nakon obilaska, bio je oduševljen lepotom grada i vodopada.

– Vidio sam da je grad Jajce prelep, da je vodopad u centru grada. To pruža poseban užitak – rekao je Orlando.

On je nastupio u revijalnom delu programa, oduševivši sve gledaoce svojim skokovima koji su zapanjujuća kombinacija kompleksnih akrobacija i besprekorne elegancije leta.

Foto: Dron Ba / Promo

Orlando već narednog meseca ponovo dolazi u BiH, i ovoga puta sa većim društvom. Stari most u Mostaru, 24. septembra biće šesta stanica Red Bull Cliff Diving Svetskog prvenstva 2016, na kojoj će nastupiti 14 najboljih svetskih skakača.

Ovo je, nakon velikog prošlogodišnjeg uspeha, drugo gostovanje najprestižnijeg svetskog cliff diving takmičenja u gradu na Neretvi.

Na Starom mostu će biti održano i takmičenje prvenstva za žene, tako da će publika u Mostaru imati priliku da uživa i u nastupima najboljih svetskih skakačica.

Foto: Dron Ba / Promo

Za razliku od muškaraca, koji skaču sa visine od 27 metara, dame nastupaju sa platforme visoke 20 metara.

– Drago mi je što je Mostar ponovo uvršten u kalendar takmičenja. Prošle godine je sve bilo za pohvalu. To su prepoznali i organizatori koji su se odlučili da i u 2016. godini BiH bude domaćin novog spektakla. Ja imam najviše navijača ovde i svakako mi to odgovara – kaže Orlando, miljenik mostarske publike.

Visinski skokovi imaju dugu tradiciju u mnogim delovima Bosne i Hercegovine, a poslednjih godina ovaj sport doživljava novi zamah. Pored tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, sada su tu i skokovi sa vodopada u Jajcu, te još nekoliko takmičenja u drugim gradovima.

Foto: Dron Ba / Promo

Posebno veliki interes izazvalo je takmičenje Red Bull Cliff Diving Svetskog prvenstva održano u Mostaru prošle godine. Sve to su svakako odlične prilike za promociju prirodnih lepota Bosne i Hercegovine i njenih turističkih potencijala.

 

 

 

(www.blic.rs)