Katakombe, podzemna crkva, spomenik jedinstvene vrijednosti i značaja nalazi se unutar jajačkih gradskih zidina. Riječ je o građevini isklesanoj unutar stijene.

Krajem 14. i početkom 15. stoljeća, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, osnivač grada Jajca dao je nalog da se isklešu katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića.

– Iako niko nije sahranjen u katakombama, one imaju neku mističnost. Prigušeno svjetlo, prazni sarkofazi, oltar i krst kao da strogo čuvaju neku tajnu, govori nam Samed Žužić, turistički vodić u JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”


U katakombama se nalazi oltarski zid gdje se nalaze  polumjesec i križ, jedni uz  druge. Jedinstven spomenik  kakav se na širem prostoru ne moze naći. Polumjesec  je isključivi  simbol  pripadnika bogumilske vjere, a križ katoličke. Dva potpuno različita učenja na jednom mjestu.

-U osmanskom periodu u katakombe se zatvorio jedan derviš smatrajući ovo mjesto svetim. On je 40 dana boravio hraneći se samo hljebom i vodom. Nakon 40 dana od iscrpljenosti je imao čudan izgled, pa ga je narod i proglasio evlijom, kazuje nam Žužić.

U austrougarskom periodu jedan dosjetljivi trgovac zbog konstantne temperature od oko 10 stepeni u katakombama je skladištio pivo, a prodavao ga na platou. U jesen 1943. godine ovdje je povremeno boravio i radio vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito.

-U periodu II. svjetskog rata pred II.zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu cijeli vrhovni štab je bio smješten u katakombama, a prilikom avijacije i bombardovanja služile su kao skrovište. Postoji legenda da je u katakombama bio i tunel koji je vodio iz jedne prostorije unutar podzemne crkve prema vodopadu. Nema nikakvih pisanih dokumenata o tome, ali se može reći da su katakombe u jednom periodu čuvale Titov život, govori nam Žužić.

Katakombe su 2003. godine proglašene nacionalnim spomenikom BiH. Općina Jajce planira kandidaturu katakombi kao i dijela starog grada na listu zaštićene kulturne baštine, a postale bi četvrti spomenik iz BiH na UNESCO-voj listi.

– Katakombe kao nacionalni spomenik mogu se posjetiti svaki dan. Cijena ulaznica iznosi  2,00 KM, za djecu, studente i penzionere iz Bosne i Hercegovine imamo popust od 50 odsto. Turista ima jako puno, posebno u ljetnom periodu – kazuje nam Žužić.

Samo nekoliko metara dalje od podemne crkve nalazi se Medvjed kula. Prema narodnim predanjima, tu su se nekad nalazili medvjedi, a u kulu su zatvarani zarobljenici i svi neposlušnici.


– Kula pripada tipu odbrambenih, okruglih i masivnih kula, koja je sagrađena u 15. stoljeću, a zidovi kule su debeli i do šest metara. Ova kula je ustvari jedino ojačanje na zapadnom perimetralnom bedemu. Ona je bila kao eventualna zadnja odstupnica branitelja, sama se mogla braniti, a čuvala je i pristup gradu sa zapada – govori nam Žužić.

JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca upravlja svim spomenicima u Jajcu.

 

 

(Avaz.ba)