Dana 24.11.2016.godine, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana državnosti BiH (25. novembra/studenog), u Domu kulture Jajce, sa početkom u 17:00 sati,  JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ će dodijeliti nagrade učenicima osnovnih škola u Jajcu za najbolje likovne i literarne radove, koji su odabrani od strane stručnih komisija u okviru nagradnog konkursa/natječaja pod nazivom „Moj grad Jajce – muzej pod vedrim nebom“.

Svečano otvorenje izložbe učeničkih radova pristiglih na konkurs/natječaj će biti upriličeno dana 24.11.2016.godine, u holu Doma kulture Jajce, sa početkom u 16:30 sati.

Na konkurs je pristiglo ukupno 37 likovnih i 8 literarnih radova učenika osnovnih škola iz Jajca.

Sve radove ponosno predstavljamo na ovoj izložbi i ujedno se zahvaljujemo osnovnim školama u Jajcu, nastavnicima i učenicima za učešće na konkursu/natječaju.

Međunarodni dan muzeja (18.maj/svibanj), kao jedinstven događaj za međunarodnu muzejsku zajednicu, još od 1977. godine organizuje Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) u cilju  podizanja svijesti o muzejima kao važnom sredstvu kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima.