Jajce planira kandidaturu katakombi kao i dijela starog grada na listu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Katakombe ili podzemna crkve isklesana u stijeni prije više od 600 godina za vrijeme vladanja vojvode Hrvoje Vukčić Hrvatinića, bila je namjenjena za njihovo posljednje počivalište i ostala je jedan od najzanimljivijih spomenika na području kraljevskog grada Jajca.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, se nada da bi se ta inicijativa mogla pokrenuti sljedeće godine. Naravno, prije toga stručna komisija to mora procijeniti i uraditi svoj dio posla, a nakon toga odluku donosi općinsko Vijeće.

Uvrštenje spomenika u Jajcu pod zaštitu UNESCO-a bi značilo veoma mnogo za razvoj turizma u ovom malom gradu,  ali i u BiH budući da ti to bio četvrti spomenik na listi UNESCO-a. Ti bi svakako značilo i veći broj turista.

”Prema svjetskim standardima razvoj turizma vuče razvoj 51 gospodarske grane kao što je poljoprvireda, hoteljerstvo, ugostiteljstvo… Sve bi to imalo i efekte na razvoj grada jer veći broj turista iziskuje i veći broj smještajnih kapaciteta, što povlači veće zapošljavanje što je uvjet za bilo kakav razvoj”, navodi Hadžić za Akta.ba.

Iako Jajce, prema riječima našeg sugovornika, već posljednje dvije-tri godine bilježi značajan porast dolazaka turista, u ovoj oblasti se može uraditi još puno više.

”Prošle godine smo imali preko 100.000 turista, a ova godina će biti još bolja. Turistička sezona nam počinje u trećem mjesecu i zna trajati čak i do 11 mjeseca. Sada ćemo raditi na tome da nam tursitička sezona traje cijele godine i to razvojem infrastrukture za zinski turizma na obližnjoj planini Hramče.  Ova planina je prije rata bila aktivna za skijanje, a sa određenim ulaganjima mogli bi osigurati razvoj zimskog turizma na ovoj planini što bi značilo da nam sezona može trajati čitavu godinu što je jako rijetko za regione u svijetu, a ne samo u BiH”, navodi on.

Ono što im nedostaje su hotelski  kapaciteti na čemu će raditi u idućem razdoblju da bi mogli zadržati turiste duže od jednog dana.

Zbog toga planiraju i značajne infrastrukturne projekte koji će doprinijeti tome. Tako na Plivskim jezirima planiraju uraditi zaštićenu turističku zonu sa značajnom ponudom jer je to područje koje pored vodopada turisti najviše posjećuju.

 

 

 

(Akta.ba)