Završna svečanost implementacije projekta  „Unaprjeđenje i promocija turističke ponude u općini Jajce i opštini Mrkonjić Grad“

Ovim Projektom je uspostavljeno međuopćinsko partnerstvo i izgrađena i unaprjeđena turistička infrastruktura, te stvoreni uslovi za bolju turističku ponudu.

S ciljem bolje promocije turističkih aktivnosti, povećanja konkurentnosti i privlačenja turista, a samim tim i povećanja prihoda u oblasti turizma, Jajce i Mrkonjić Grad su u prvoj međuopćinskoj saradnji napravili zajedničku turističku ponudu za Plivska jezera i eko centar Zelenkovac.

Pored zajedničkog predstavljanja na sajmovima, u okviru projekta je izgrađena i unaprjeđena turistička infrastruktura. Na prostoru Plivskih jezera i centra grada Jajca, postavljena je nova LED rasvjeta, obnovljeni su toaleti i uveden bežični internet, dok je na na Zelenkovcu u Mrkonjić Gradu izgrađena turistička staza sa rasvjetnim tijelima i pratećim mobilijarom. Zajednička turistička ponuda će biti predstavljena i putem jedinstvenih letaka i brošura, a opštine su potpisale i Sporazum kojim nastavljaju zajedničku saradnju u oblasti razvoja turizma i u narednom periodu.


Ovaj projekat međuopćinske saradnje je realiziran u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH). Ukupna vrijednost projekta je 182.200 KM, od čega opštine Jajce i Mrkonjić Grad zajednički finansiraju iznos od 97.300 KM, a projekat ILDP 84.900 KM.

Također, na Plivskim jezerima je instaliran i biološki prečistač voda, kao dio aktivnosti na projektu Programa za zaštitu životne sredine i razvoj turizma u slivu rijeke Vrbas – Čist Vrbas, vrijednom 15.000 KM, koji financiraju Ambasada Japana u BiH, Coca Cola, UNDP BiH i drugi donatori.

 

 

 

(Općina Jajce / foto: “Agencija”)