Najinteresantnija i najatraktivnija mjesta u Bosni i Hercegovini predstavljaju čudesan spoj kulturnog i prirodnog naslijeđa. Skoro je nemoguće razdvojiti ih, jer su kultura i tradicija ove zemlje procvjetale upravo iz predivne i netaknute prirode.

 

Sarajevska Baščaršija

Baščaršija je sigurno jedan od najimpresivnijih i najšarmantnijih trgovinskih centara u zemlji. Baščaršija je mjesto za trgovinu i susrete već od 15. vijeka jer su se karavani iz Azije, Dubrovnika i zapada ovdje sastajali da bi trgovali svojom robom.

 

Stari most u Mostaru

Stari most je najreprezentativniji primjer otomanske kreativnosti i dalmatinskog zidarstva na zapadnom Balkanu. Ova predivna kamena struktura ne samo da spaja istočnu i zapadnu stranu smaragdne Neretve, već i simbolizira raskršće istočne i zapadne civilizacije.

 

Neum na sunčanom Jadranu

Premda samo krajičak prelijepog Jadrana, Neum je postao poznato primorsko odmaralište. Idealno lociran između Splita i Dubrovnika . Neum je mjesto za sunce i zabavu sa veoma pristupačnim cijenama.

 

Nacionalni Park Sutjeska

Poznat u području po velikoj bitci u Drugom svjetskom ratu kada su partizani pobijedili mnogobrojnu njemačku vojsku, ovaj park je također dom jednoj od posljednjih prašuma – Perućici. Uz najviši bh. vrh (planina Maglić, 2,386 m), ovo je raj za planinare, šetače i ljubitelje prirode.

 

Tekija (Blagaj)

Ova derviška tekija iz 16. vijeka simbolizira harmoničnu egzistenciju čovjeka i prirode. Ova zadivljujuća građevina je podignuta na mjestu najvećeg izvora u Hercegovini koji protiče iz pećine iz dubine od 200 metara u stijeni.

 

Bjelašnica

Ova olimpijska planina se ubrzano budi. Ovo je bilo mjesto za muški slalom i najizazovnija je skijaška staza u zemlji. Pored ove staze tu su i one ne toliko posjećene ali zato idealne za cross country, kao i za hiking koji se može upražnjavati tokom cijele godine, kao i biciklizam i seoski turizam u tradicionalnim planinskim selima.

 

Travnik

Ovaj otomanski gradić još uvijek najbolje predstavlja ono što se jednom nazvalo evropskim Istanbulom. Stara džamija i tvrđava koja krasi nebeski krajolik su impresivne koliko i bosanska arhitektura u svojoj punoj originalnosti koja ovom gradu daje poseban šarm. Nedaleko od Travnika nalazi se skijaško odmaralište Vlašić – raj za snowboardere i mjesto za uživanje u predivnoj prirodi.

 

Vodopadi Kravice

Rijeka Trebižat je kreirala predivan zeleni pojas usred kraškog krajolika zapadne Hercegovine. Ovaj zadivljujući vodeni luk širine preko 100 metara se obrušava sa visine od preko 26 metara stvarajući zadivljujući prizor uz veliki huk i rosnu kišu. Vodopad Kravice su idealno mjesto za piknik ili plivanje i pružaju jedan od najslikovitijih pejzaža u Hercegovini.

 

Kraljeva Sutjeska

Ovaj stari gradić, kao posljednje sjedište srednjevjekovnog bosanskog kraljevstva, bedem je stare bosanske historije. Posjeta srednjevjekovnoj tvrđavi i jednoj od najstarijih džamija u zemlji pružaju jedinstveno i rijetko iskustvo koje se danas teško može naći bilo gdje drugo u Evropi.

 

Jajce i Plivsko jezero

Jajce je bilo posljednje odbrambeno uporište prije pada pod vladavinu Otomanskog carstva 1528. godine. Poznat po masivnom vodopadu koji krasi srce grada, Jajce takođe predstavlja višeslojnost historije ovog područja – od tragova Ilira i Rimljana do spektakularnih bosanskih i otomanskih građevina. Plivsko jezero također nudi veoma kvalitetno mušičarenje, kao i mnoge druge sportove na vodi.

 

Tragovima Bosanskog kraljevstva

Čajengrad (Visoko), Vranduk (Zenica), Bobovac (Vareš), Kraljeva Sutjeska (Kakanj), Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Prusac, Jajce

 

Ovo je samo dio lepeze predivnih destinacija koje nudi Bosna i Hercegovina. Prekrasna zemlja u obliku srca.

 

 

(bhtoursm.ba)