Grad Jajce je ove godine postao hit turistička destinacija, a to dokazuje i veliki broj kvalitetnih manifestacija i sportskih događanja koji svakodnevno upotpunjuju i onako bogatu turističku ponudu prirodnih i kulturnih atrakcija.

Nakon 3. međunarodnih skokova sa Vodopada, na red je došlo 15. državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje će se održati na Velikom Plivskom jezeru, a učestvovati će ekipe iz cijele BiH. Očekuje se preko 150 takmičara, a natjecanje će se odvijati u svim kategorijama, od najmlađih kadeta do seniora, muškarca i žena.

Prvenstvo će trajati dva dana i to 20. (subota) i 21. (nedjelja), a otvaranje je predviđeno dan ranije 19. augusta (petak) na Velikom Plivskom jezeru.

„Kao predsjednik Odbora mirnih voda BiH i kao direktor KKK Jajce, pozivam sve Jajčane da dođu za vikend na naše jezero i uživaju u utrkama najboljih kajakaša i kanuista u našoj zemlji. Očekujemo da će biti oko 100 utrka u dva dana“, rekao je Mirza Varenkić.

Na ovim vodama 1963. godine je održano 7. europsko i Svjetsko prvenstvo. Sudjelovalo je preko 500 natjecatelja iz 22 države, što je bila nezapamćena posjeta u dotadašnjim natjecanjima svjetskog nivoa. Zahvaljujući uspješnoj organizaciji, ovdje se nastavljaju natjecanja raznih kategorija i od tada se u natjecateljske svrhe koriste samo eko-čamci, bez motora, jer je ovo jezero dobilo značaj i u pogledu ekologije.

Od aktivnosti u posljednje vrijeme, važno je istaći da su 2002. i 2003. godine u julu održani državno i međunarodno natjecanje na mirnim i divljim vodama.

(Izvor: Jajce Online)