Legendarni skakač u vodu sa ekstremnih visina, Kolumbijac Orlando Duque, iskoristio je pauzu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu kako bi još jednom posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Nastupio je kao gost na skokovima sa vodopada u Jajcu i najavio skori povratak u BiH: 24. septembra Stari most u Mostaru bit će domaćin takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

– Volim doći u vašu zemlju. Čim sam dobio poziv, nisam se premišljao. Koristim svaku priliku koja mi se ukaže da posjetim BiH – rekao je legendarni Kolumbijac, vlasnik 13 svjetskih naslova i dva Guinnessova rekorda. Ovog puta destinacija je bila Jajce, a povod Treći međunarodni takmičarski skokovi sa prelijepog Plivskog vodopada, održani u subotu 6. augusta.

 

Plivski vodopad je dragulj grada Jajca, specifičan i jedinstven u svijetu po tome što se nalazi u srcu grada. Visok 20 metara, vodopad pruža sjajnu lokaciju za visinske skokove – atraktivnu i neuobičajenu istovremeno. S vodopada se skače od davnina, a sada se tu treću godinu uzastopno održava međunarodno takmičenje u skokovima.

Orlando je u Jajce stigao dan ranije kako bi obišao grad, provjerio lokaciju takmičenja i izveo nekoliko probnih skokova na treningu. Nakon obilaska, bio je oduševljen ljepotom grada i vodopada:

– Vidio sam da je grad Jajce prelijep, da je vodopad u centru grada. To pruža poseban užitak – rekao je.

On je nastupio u revijalnom dijelu programa, oduševivši sve gledaoce svojim skokovima koji su zapanjujuća kombinacija kompleksnih akrobacija i besprijekorne elegancije leta.

Visinski skokovi imaju dugu tradiciju u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina ovaj sport doživljava novi zamah. Pored tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, sada su tu i skokovi sa vodopada u Jajcu, te još nekoliko takmičenja u drugim gradovima. Posebno veliki interes izazvalo je takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva održano u Mostaru prošle godine.

 

Sve to su svakako odlične prilike za promociju prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine i njenih turističkih potencijala.

 

 

(Faktor.ba)