Nadaleko poznato po Vodopadu, za koji kažu da je među 12 najljepših na svijetu, Jajce je sve zanimljivije turistima. Plivski vodopad nastao je, kažu, prije 50.000 godina i još uvijek je jednako lijep i veličanstven, a poseban je i po tome što je među rijetkima u svijetu koji se nalaze u centru grada.

Prirodna ljepota od koje zastaje dah, različiti kulturni i sportski događaji, čine da Jajce bude jedan od posjećenijih gradova u našoj zemlji.

Trend rasta broja turista koji je započeo, posebno u protekloj godini, nastavljen je i u tekućoj godini. Potvrdio nam je ovo Dragan Glavaš, djelatnik JU“Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ i objasnio da najviše turista dolazi vidjeti Vodopad za koji u Jajcu kažu da je simbol Bosne i Hercegovine i naravno Jajca.

“Turisti odlaze i na Tvrđavu, žele vidjeti i podzemnu crkvu ili Katakombe, zatim zgradu AVNOJ-a, Hram boga Mitrasa i mnoge druge spomenike”, kazao nam je Glavaš.


Jajce ima 29 nacionalnih spomenika, a iz Agencije kažu da se priprema i nova kandidatura za UNESCO, te tako s optimizmom gledaju u budućnost.

Osim Skokova sa Vodopada, koji su atrakcija u svijetu, u Jajcu se se svake godine održavaju i Kazališne igre Bosne i Hercegovine, koje posjeti veliki broj gostiju, a značajan je i Sajam turizma i eko proizvoda.

Međunarodni takmičarski skokovi sa Vodopada održani su  6. Augusta. Još jednom su privukli značajan broj posjetitelja i slike iz Jajca će svakako obići svijet. Među skakačima u Jajcu bio i poznati Orlando Duque, Kolumbijac prvak svijeta u skokovima s visina, koji je već nekoliko puta pokazao svoje vještine u našoj zemlji.

Kraljevski grad posjećuju gosti iz svih dijelova svijeta. Najviše je, kako nam kaže sagovornik, onih iz BiH i zemalja u susjedstvu, ali dolaze i Evropljani  i turisti iz cijelog svijeta. Značajno je povećanje broja gostiju s Bliskog istoka.

“Nažalost oni se ovdje najčešće zadrže samo jedan dan. Trudimo se da taj boravak produžimo i zadržimo turiste duže.”

Saznali smo i da je hotelska ponuda u Jajcu dobra te se Jajce može pohvaliti gotovo svim vrstama smještajne ponude – od privatnih kuća, motela i hotela – turisti imaju veliki izbor.

Tvrđava u Jajcu

Tvrđava – kastel, citadela nalazi se u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na nadmorskoj visini od 470 metara. Tvrđava ima oblik nepravilnog četverougla, koji je uslovljen konfiguracijom zemljišta.

Njen obim je 260 metara, a površina 4.800 kvadratnih metara. Unutar zidova je bunar koji se i danas nalazi na istom mjestu. Pretpostavlja se da je tvrđava postojala već u 13. stoljeću. Pojedini arhitektonski ostaci nađeni unutar Tvrđave ili unutar srednjovjekovnih zidova grada, ukazuju da je ovdje, polovinom 15. stoljeća građena palača. Tvrđava je tokom nekoliko vijekova građena, popravljana i adaptirana.

Na sjeverozapadnom i jugoistočnom uglu Tvrđave su dva jaka četverostrana tornja, a pretpostavlja se da je jedan toranj bio i na sjeveroistočnom uglu. Prvobitni se ulaz u citadelu nalazi na zapadnoj strani, a na jugozapadnom dijelu Tvrđave nalazi se portal sa kraljevskim grbom. Nastanak portala može se datirati u vremenski okvir, od druge vladavine kralja Tvrtka II do vladavine kralja Stjepana Tomaševića, koji definitivno preseljava dvor u Jajce (1421-1461).

Po oblikovanju portala sa kraljevskim grbom u duhu kasne gotike, veoma je sličan portalu sa tvrđave Bobovac.U periodu osmanske vladavine grade se potporni, da bi se ojačali prvobitni zidovi Tvrđave. Unutar zidova Tvrđave nalazila se džamija i barutana. Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća na Tvrđavi se izgrađuju puškarnice, otvaraju se druga vrata istočno od kraljevskih, dok je kraljevski portal zazidan.

U doba austrougarske vladavine, pored barutane sagrađen je rezervoar za vodu.

(Izvor: Jajce Online)