Legendarni skakač u vodu sa ekstremnih visina, Kolumbijac Orlando Duque, iskoristio je pauzu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu kako bi još jednom posjetio Bosnu i Hercegovinu. Nastupio je kao gost na skokovima sa vodopada u Jajcu i najavio skori povratak u BiH: 24. septembra Stari most u Mostaru biće domaćin takmičenjaRed Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Volim doći u vašu zemlju. Čim sam dobio poziv, nisam se premišljao. Koristim svaku priliku koja mi se ukaže da posjetim BiH,“ rekao je legendarni Kolumbijac, vlasnik 13 svjetskih naslova i dva Guinnessova rekorda. Ovog puta destinacija je bila Jajce, a povod Treći međunarodni takmičarski skokovi sa prelijepog Plivskog vodopada, održani u subotu 6. augusta.

Plivski vodopad je dragulj grada Jajca, specifičan i jedinstven u svijetu po tome što se nalazi u srcu grada. Visok 20 metara, vodopad pruža sjajnu lokaciju za visinske skokove – atraktivnu i neuobičajenu istovremeno. S vodopada se skače od davnina, a sada se tu treću godinu uzastopno održava međunarodno takmičenje u skokovima.

Orlando je u Jajce stigao dan ranije kako bi obišao grad, provjerio lokaciju takmičenja i izveo nekoliko probnih skokova na treningu. Nakon obilaska, bio je oduševljen ljepotom grada i vodopada:

„Vidio sam da je grad Jajce prelijep, da je vodopad u centru grada. To pruža poseban užitak,“ rekao je.

On je nastupio u revijalnom dijelu programa, oduševivši sve gledaoce svojim skokovima koji su zapanjujuća kombinacija kompleksnih akrobacija i besprijekorne elegancije leta.

 

 

 

(Dnevni list)