Treći međunarodni skokovi sa vodopada u Jajcu održat će se 6. augusta u organizaciji JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, te uz generalno pokroviteljstvo općine Jajce, predvođene načelnikom Edinom Hozanom.

 

Ljepota vodopada

Visok oko 21 metar, nastao na ušću Plive u Vrbas, vodopad u Jajcu je prema mnogim ocjenama među deset najljepših vodopada u svijetu. Među rijetkim je vodopadima koji se nalazi u samom centru grada. Skokovi sa vodopada predstavljaju jednu od najzanimljivijih i najatraktivniji skakaona u ovom dijelu Evrope.

Prva 3 mjesta za skokove “laste” i “slobodnog stila” biti će nagrađeni novčanom nagradom, peharom i zahvalnicom.

-Ove godine očekujemo više od 30 skakača, a skakat će se u dvije discipline i to: tradicionalna lasta i slobodni stil. Oba stila su takmičarskog karaktera, a tri prva osvojena mjesta dobijaju novčane nagrade, pehare i diplome, rekao je direktor Agencije za kulturno–povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić.


 

Huso Hadžić

Svoj dolazak su najavili najuspješniji skakači iz Danske, Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a očekuje se potvrda i najboljeg skakača sa Kosova i Italije.

-Ova godine takmičarki dio će biti puno interesantniji u odnosu na prethodne dvije zato što su svoj dolazak potvrdili najbolji skakači iz Danske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Očekujemo potvrdu najboljeg skakača sa Kosova i Italije. Naslov najboljeg od prošle godine branit će Lorens Listo, dok će nastupiti i jedan skakač iz Jajca te iz Zenice, Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bihaća, naglašava Hadžić.

Učešće na trećim međunarodnim takmičarskim skokovima potvrdio je i deveterostruki svjetski prvak u skokovima s visina Kolumbijac Orlando Duque.

-Orlando je jedan od najboljih takmičara Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva, a u karijeri osvojio je sve što se moglo osvojiti. Veliko nam je zadovoljstvo što je potvrdio svoj dolazak i ovo jedno veliko priznanje za našu sportsku manifestaciju, govori Hadžić.

 

Veliki interes

Očekuje se veliki broj posjetilaca, a prethodne dvije godine skokove je pratilo više od 5.000 građana iz svih dijelova BiH i inozemstva.

-Prošlogodišnje skokove s vodopada u Jajcu pratilo je više od 5.000 gledaoca, što je, izuzeme li se svetište u Podmilačju na koje se okupi i do 50.000 vjernika, to je bio najveći javni skup u posljednjih 50 godina ovog kraljevskog grada. Veličanstveni vodopad u centru grada je simbol Bosne i Hercegovine i Jajca kao turističke destinacije, a skokovi su prošle godine uvršteni u tri najznačajnije manifestacija u našoj zemlji, govori Hadžić.

 

Skokovi

Revijalni program manifestacije u Jajcu počinje u 13 sati, dok je takmičarski dio zakazan za 16 sati,

-Osim takmičarskog dijela, predvidjeli smo i zabavni program na plaotu ispod  čuvenog vodopada u kojem će sudjelovati poznati bh. umjetnik Armin Muzaferija te popularani muzičari iz Jajca Dijana Bliznac, Jasmin Burek i Magdalena Bogić, zaključio je Hadžić

Ovakvi događaji mogu doprinijeti promociji turističkih potencijala BiH, ali i na neki drugi način bit će predstavljena slika naše države u svijetu. Vijest o prošlogodišnjim skokovima prenijelo je više od 60 medija širom svijeta.

 

 

(Avaz)