Jajce, uz brojna kulturno-historijska obilježja, može se pohvaliti i prirodnim ljepotama. Pored prelijepih rijeka, Plive i Vrbasa, i veličanstvenog Vodopada u centru grada, malo je poznato da u Jajcu rastu  najveća stabla na planeti, sekvoje.

Drvo sekvoja (Sequoia) predstavlja čudo prirode, jer već milionima godina odoljeva svim klimatskim promjenama na Zemlji. Fosilni ostaci ovog drveća pronađeni su u stijenama koje potiču još iz doba Jure. U Kaliforniji se nalaze džinovske sekvoje koje se smatraju najvećim živim stvorenjima na našoj planeti. Sekvoje najbolje uspjevaju u planinskom području, na NV od 900 m do 2400 m, u blizini rijeka. Međutim ovo drveće, skromnih zahtjeva, otporno je na gradske uslove. Visina stabla može doseći do 120 m, sa prečnikom stabla oko 12 m i težinom do 2500 tona. Duboko ispucala, kora stabla je crvenkaste boje sa široko piramidalnom krošnjom. Četine su sivozelene boje, duge do 6 mm. Sjeme sekvoje je teško samo nekoliko miligrama, a sa starošću se povećava brzina njihovog rasta.

Najveći primjerak sekvoje je “General Sherman” koji se nalazi u američkom “Sekvoja nacionalnom parku”. Sekvoja, General Sherman, je star između 2300 i 2700 godina, sa prečnikom stabla većim od 11,1 metar, visinom od  83 m i volumenom od 1490 m². U toku svog  života ovo je stablo preživjelo mnogobrojne požare, klimatske promijene, pa čak i modernog čovjeka.

U Jajce je 1958. godine, u kontingentu sadnica, greškom stiglo i devet sekvoja. Pokojni Njegoslav Tadić, tadašnji inspektor šumarstva, zasadio je tri sadnce ispred Uprave šumarije. Visina ovih stabala trenutno doseže oko 25 metara, a ljepotom bogate krošnje izdvajaju se od svih ostalih u blizini. Ova tri stabla sekvoje su jedina ove vrste u Bosni i Hercegovini, te kao takva se trebaju zaštiti, a u turističkom pogledu iskoristiti.

(Foto: Jajce Online)