Grad Jajce krasi opširna historija koja datira još iz neolitnog perioda i završava s 20. stoljećem, II zasjedanjem AVNOJ-a i stvaranjem SR Jugoslavije. Na ovom prostoru pruža se nesvakidašnja mogućnost da se jednim pogledom obuhvate čak četiri carstva (Rimsko, Bizantsko, Osmansko i Austro-Ugarsko), tri kraljevstva (Bosansko, Ugarsko i Jugoslovensko), tri svjetske monoteističke religije – kršćanstvo (pravoslavlje i katoličanstvo), islam i judaizam, te najrazličitiji arhitektonski stilovi i životni običaji.


Ovim područjem protiču rijeke Pliva i Vrbas s više pritoka, bogate plemenitom ribom. Jezera su pogodna za sportove na vodi i na njima se održavaju veslačka i kajakaška takmičenja. Okolne planine sa najvišim vrhom Suhi Vrh sa 1.431 m nadmorske visine, obiluju crnogoričnim i bjelogoričnim šumama u kojima su raznovrsna divljač i ljekovito bilje, kao i tereni za zimske sportove.

Nadomak grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero okruženo prelijepim prirodnim ambijentom pa popularno kažemo da je Jajce – grad kamena, svjetlosti i vode, kraljevski grad, grad-muzej pod otvorenim nebom. Najsnažnija odrednica grada, njegov zaštitni znak, je veličanstveni  vodopad visok 21 metar (mjesto gdje se rijeka Pliva niz sedrenu stijenu obrušava u rijeku Vrbas). Vodopad ukrašava sam centar grada, što čini ovo mjesto jedinstvenim u svijetu. Klima je umereno kontinentalna s toplim ljetima i snježnim zimama.

Šta vam grad Jajce nudi od aktivnosti

Obilazak kulturno-historijskog naslijeđa – Preporučujemo obilazak historijske jezgre grada. Obzirom da Jajce broji 29 spomenika koji se nalaze na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine moguće je organizovati i tematsko upoznavanje grada: srednjovjekovni, osmanski, austrougarski i partizanski period.

Rekreativno pješačenje – Prirodno okruženje ovog grada jesu brda i planina te prirodna ljepota. Posjedujemo uređene staze uz Plivska jezera, staze kroz šumu, te ostale brdske staze predviđene za planinarenje u prirodi.

Ribolov – Dvije najveće rijeke u Općini Jajce, rijeka Pliva i rijeka Vrbas, pružaju fantastične uslove za ribolov u ovom dijelu BiH. Ljubitelji ribolova se mogu okušati u lovu salmonida i ciprinida, a navedene rijeke obiluju: šaranom, kalifornijskom i riječnom pastrmkom, lipenom i dr. Prošle godine na Velikom Plivskom jezeru održano je i Svjetsko prvenstvo u Flyfishing-u.

Rafting na rijeci Vrbas se organizuje na lokaciji od mjesta Vinac do vodopada u Jajcu. Ukupna dužina spuštanja rijekom je 12 km. Rijeka Vrbas je kanjonska rijeka i mnogo je izazovnija i „nemirnija“ nego rijeka Pliva.

Na Plivskom jezeru egzistira nekoliko sportova na vodi: kajak, kanu i veslanje. Tradicija ovih sportova povezana je sa izuzetnim kvalitetom ovog jezera, koji je osim geostrateškog položaja i taj što posjeduje tešku vodu, tj. vodu visoke specificne gustoce, usljed čega pruža izvanredne uslove za pripreme pred velika takmičenja, prvenstva, olimpijade, i sl., a tu je također važna i ujednačena dubina od 33-35 metara, što je pogodno za postavljanje stabilne staze.

Šta jesti – lokalni specijaliteti

Posjetioci grada Jajca mogu kušati tradicionalna bosanska jela: bosansku pitu, ćevape, bosanski lonac i ostala kuhana jela, ali i gastro punudu Jajca – pohovanu pastrmku.

Najvažnije manifestacije

Manifestacije koje bismo izdvojili i koje preporučujemo su:

Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine je najvažniji kulturni događaj. Ova manifestacija se tradicionalno u Jajcu održava preko 20 godina i okuplja sve poznate teatarske grupe iz BiH. Teatarske igre se održavaju po tradiciji prve sedmice u mjesecu junu i traje 6 dana. Organizator manifestacije je „Dom kulture“ Jajce.

Manifestacija „Dani AVNOJ-a“. Ovom manifestacijom se svake godine podsjeća na 1943. godinu, Drugi svjetski rat, partizanski pokret otpora okupatoru, borbu protiv fašizma na ovom dijelu Evrope te na lik i djela Josipa Broza Tita. Mnogobrojne delegacije iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i drugih evropskih zemalja se tih dana okupe u Jajcu kako bi uveličali događaj sjećanja na II zasjedanje AVNOJ-a događaj. Organizator ove manifestacije je JU “Muzej AVNOJ-a” Jajce.

Skokovi sa Vodopada zauzimaju posebnu turističku atrakciju grada Jajca. Skokovi okupljaju najbolje skakače sa Balkana, ali i šire. Dvije godine unazad, skokove sa vodopada pratilo je između 5.000 i 7.000 gledatelja, a 3. međunarodni skokovi sa Vodopada održat će se 6. augusta ove godine.

STEP Jajce – Sajam turizma i eko proizvoda svake godine privlači veliki broj izlagača iz svih krajeva BiH. Posebnost jajačkog sajma jeste u činjenici da se održava u samome centru grada, između Travničke i Banjalučke kapije.

 

Preporučeni izleti/ekskurzije u okolini:

U okviru organizovanih posjeta/ekskurzija u grad Jajce preporučujemo:

Program br.1 : Upoznavanje s historijom grada Jajca i predstavljanja kulturno-historijskog naslijeđa uz turističkog vodiča.

Program br.2 : Odlazak na Plivska jezera. Na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera nalaze se vodenice popularno nazvane „Mlinčići“, koji su također čest simbol Jajca. Na Velikom Plivskom jezeru atraktivna je vožnja brodicama.

 

(Izvor:Jajce Online)