U Srednjobosanskom kantonu, zahvaljujući prije svega privatnom kapitalu, turizam je postao ozbiljna privredna grana. Jajce, Travnik i Vlašić, prema ocjenama Turističke zajednice FBiH, nalaze se među deset najposjećenijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Iako ovakve ocjene gode, turistički radnici u Srednjobosanskom kantonu kažu da su one rezultat ulaganja i truda, ali i tradicije u turizmu, koji je ovdje ozbiljna turistička grana.

Kraljevski grad Jajce, koji su zvali Bosanska Venecija i Kontinentalni Dubrovnik, sa svojih 29 nacionalnih spomenika, Velikim i Malim Plivskim jezerom, mlinčićima i vodopadom smještenim u centru grada, ima sve preduvjete da bude na top listi turističkih destinacija. Ovdje je već 1879. izgrađen jedan od četiri hotela u Bosni i Hercegovini. Uz Jajce, tu je i Travnik, a uz kulturno-historijske spomenike, te rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, posebnu pažnju plijeni Plava voda.

“Jajce i Travnik napravili u prošloj godini jako dobar i kvalitetan posao”, kaže Miroslav Matošević direktor Turističke zajednice SBK-a, dodajući kako su jako puno unaprijedili turističku ponudu i organiziranost.

Tvrtko Zrile, član Upravnog odbora Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajca, ističe kako je vodopada prošle godine posjetilo preko 50.000 turista, tvrđavu 25.000, katakombe 20.000. Kako naglašava, “to su oni turisti koji su platili kartu”.

Nezaobilazno mjesto na listi uspješnih turističkih destinacija je i Vlašić. Uz tradicionalnu zimsku ponudu, posljednjih godina postaje prepoznatljiv kao turističko odredište svih 365 dana u godini.

“Tu su šetališta, planinarske i biciklističke staze, mala igrališta za rekreativne sportove – postoji i projekt stadiona za veliki fudbal, konji za jahanje, bazeni”, navodi Goran Šarić, vlasnik vertikalnog transporta na Vlašiću.

Nezaobilazno mjesto kada je turizam u pitanju pripada Fojnici, koja je u protekloj godini zabilježila više od 140.000 noćenja. Sve ovo praktično potvrđuje da je u ovom kantonu, zahvaljujući prije svega privatnom kapitalu, turizam postao ozbiljna privredna grana.

 

 

 

 

 

(federalna.ba)