Kršlakova stara kuća smještena je unutar gradskih zidina, u Donjoj mahali. Nema preciznih podataka o vremenu gradnje ove kuće, mada se po načinu zidanja, vrsti i kvalitetu veziva može svrstati pred kraj 18. stoljeća.

Kršlakova stara kuća ima suteren, prizemlje i sprat, a po tlocrtnoj koncepciji čiste oblike karakteristične za gradsku stambenu arhitekturu Jajca. Kršlakova kuća, kao i ostali objekti smješteni na ovom prostoru, izgleda kao da je organski izrasla iz terena. Tom utisku doprinose: prizemlje urađeno od kamena, bijelo okrečen sprat i strmi četverovodni  krov pokriven šindrom.

Kuća ima prostranu kaldrmisanu avliju u koju se ulazi kroz kapiju i koja je zatvorena visokim kamenim zidom, jednim dijelom pokrivenim šindrom. U avliji se nalazi česma sa kamenim koritom. Objekat je restauriran u periodu 2005-2007.godine. Prije restauracije, u toku rata u Bosni i Hercegovini, objekat je bio u potpunosti uništen.

Pogledajte video NTV Hayat o zanimljivoj galeriji koja je  smještena u autentičnom prostoru i mami sve više i više turista.

 

 

 

 

 

(jajce-online.com)