Jajčanin A.M. (ime poznato redakciji), uposelnik jedne građevinske firme iz Jajca, pronašao je ovih dana vrijedan novčić. Radi se o slučajnom nalazu koji je pronađen prilikom radova na vodovodu na Harmanima, izvan utvrdenja Starog grada u Jajcu.


Radi se o pojedinačnom nalazu, to znači da je neko novčić svojevremeno izgubio, ispao mu je iz džepa, kao što nama danas ispadne neka kovanica. Takvih slučajeva ima prilično i bilo tko može naletjeti na „nalaz“ čim malo začeprka, osobito ako je riječ o kontinuiranom naseobinskom prostoru.

–Prilikom izvođenja radova na izgradnji vodovodne infrastrukture u naselju Harmani pronašao sam novčić. Malo sam ga očistio i oprao pod vodom i vidio sam da se radi samo o Austrijskoj kovanici, rekao je pronalazač.

Novčić je promjera oko 25 mm, a većim dijelom je oštećen. Kontaktirali smo Miru Ladan, mladu arheologinju iz Jajca za stručno mišljenje.

– Riječ je o pojedinačnom nalazu koji je mnogo oštećen. Na licu kovanice je ugravirano “EIN KREUZER 1816” , a na naličju vjerovatno grb koji je oštećen. S obzirom da je lokalitet na kojem je novčić pronađen mjesto kontinuiranog života, vjerovatno možemo pronaći još neke površinske nalaze koji datiraju iz tog perioda, izjavila je Mira Ladan za portal Jajce Online.

 

(JAJCE ONLINE)