U povodu Dana općine Jajce koji se ove godine drugi put obilježava upravo 22. veljače, kao sjećanje na najstariji sačuvani pisani spomen imena ovoga kraljevskoga grada koji, prema pronađenoj Povelji iz dubrovačkog arhiva datira iz 1396. godine, na sjednici Općinskoga vijeća Jajce jučer je upriličeno potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnju općine Jajce i općine Tomislavgrad.

Povelju su potpisali načelnici Edin Hozan i Ivan Vukadin.

U njoj je naglašeno kako je ona „temelj buduće suradnje, poticaja stvaranja spona koje će u duhu razumijevanja i prijateljstava zbližiti Jajce i Tomislavgrad, naše građane, institucije i djelatnike kulture, športa i turizma, ali i otvoriti mogućnosti za gospodarsku suradnju i zajedničke nastupe u projektima EU“.


Nakon svečanosti potpisivanja prisutnima su se obratili potpisnici ove povelje,

Uz naglašavanje zajedničke kraljevske prošlosti oba ova grada načelnik Ivan Vukadin je kazao i kako je ne tako davna ratna prošlost na poseban način povezala oba ova grada i njegove stanovnike i da tada stvorene čvrste veze samo treba nastaviti. Padom Jajca i izgnanstvom njegovih stanovnika brojni su smještaj pronašli upravo u Tomislavgradu, a zaslugu za njihov smještaj u velikoj mjeri pripada prvom demokratski izabranom načelniku općine Tomislavgrad, Miji Tokiću, koji je od okupljenih u dvorani danas pozdravljen burnim pljeskom.

Zahvalu za prihvat prognanog jajačkog puka tijekom okupacije Jajca stanovnicima Tomislavgrada izrazio je  i načelnik općine Jajce Edin Hozan koji je kazao kako je: “U teškim ratnim vremenima grad Tomislavgrad prihvatio je mnoge Jajčane i pružio ogromnu pomoć, iz tog razloga danas na ovaj važni datum potpisujemo Povelju o bratimljenju. U ime svih naših građana izražavam duboku zahvalnost građanima Tomislavgrada, od danas bratskog grada i nadam se da ćemo svojim radom učiniti građane naših gradova sretnima.”


Prije svečane sjednice upriličen je prijem u uredu općinskoga načelnika tijekom kojega su razmijenjeni darovi a nakon potpisivanja svečane povelje domaćini su goste upoznali s povijesnim znamenitostima grada Jajca.

 

 

 

(mandino-selo.com)