Protekli vikend na planini Vlašić svečano je upriličeno otvaranje zimske sezone skijanja. U sklopu otvaranja nove sezone na Valšiću održana je prva “Grahijada” te upriličeno proglašenje pobjednika.

Srednja Bosna ima najviše skijaških centara, rekao je, između ostalog, direktor Turističke zajednice SBK, Miroslav Matošević.

“U 2015. godini strategija je bila suradnja s privatnim sektorom, što smo u velikoj mjeri i realizirali u skladu s kapacitetima i ograničenim resursim kojima smo raspolagali. Danas otvaramo zimsku turističku sezonu u SBK u koju su uključeni skijaški centar ‘Brusnica’ Fojnica, skijaški centar ‘Busovačka planina’ i skijaški centar ‘Pridolci’ općina Busovača, skijaški centar ‘Rostovo’ Bugojno, skijaški centar ‘Raduša’ Gornji Vakuf/Uskoplje, skijaški centar ‘Rača’ Jajce te skijaški centar na Vlašiću”, rekao je Matošević.

Svi skijaški centri imaju perspektivu, ali i velike probleme, dodao je. Srednjobosanski kanton u 2014. godini zauzeo je treće mjesto u turističkom smislu posjećenosti i noćenja, iza Kantona Sarajevo te Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema najavama, otvorenjem nove turističke sezone u dva dana će biti ostvareno oko 7.000 noćenja, a direktor TZ SBK otvaranje nove sezone je posvetio medijima koji su redovno prenosili informacije gostima.

I ove godine u sklopu otvaranja zimske turističke sezone održala se već tradicionalna turističko-zabavna manifestacija „Šankanje“, u okviru koje su nastupile popularne zvijezde kao što su Jelena Rozga i Halid Bešlić, te brojni DJ-evi iz BiH.