Zavičajna etno zbirka Jajca svojim sadržajem, ima za cilj predstaviti običaje i tradiciju života jajačkog kraja, kulturno-historijsku baštinu, kao i ljude koji su svojim radom i stvaranjem ostavili trag u njegovoj bogatoj historiji. Eksponati u centralnom dijelu izložbenog prostora vezani su za običaje i tradiciju života u gradu i njegovoj okolini. U dijelu zavičajne etno zbirke koji čini bosanska gradska soba, nastala na prijelazu između 19. i 20. stoljeća, događa se susret sa kulturom stanovanja i uređenja enterijera kod gradskog stanovništva 30-ih godina 20. stoljeća.

 
Na drugom spratu muzeja, nalazi se Geološko-petrografska i minerološka zbirka, koja predstavlja prirodna bogatsva šireg područja Jajca. 
 
Muzej se nalazi u zgradi Stare osnovne škole, na putu prema Crkvi sv. Marije sa Tornjem sv. Luke i Katakombama i nudi stručna vodstva na engleskom i bosanskom jeziku. Radno vrijeme muzeja u periodu od maja/svibnja do oktobra/listopada je svakim danom od 08:00 do 16:00 sati.

Više fotografija pogledajte klikom na OVAJ LINK.

POGLEDAJTE VIDEO PREZENTACIJU:

 

 
 
Kontakt informacije: JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ 
Etno muzej Jajce ul. Sv. Luke 15 
tel: (0)30 658 268 
www.agencija-jajce.ba