Najstariji teatarski festival u Bosni i Hercegovini, Pozorišne/kazališne igre BiH, ove godine održat će se 37. put, od 1. do 9. jula, a publika će u takmičarskom programu vidjeti sedam predstava.

 
Selektor igara, teatrolog i dramski pisac Almir Bašović, naglasio je da su još neke predstave zaslužile doći u Jajce, ali da su komadi koji će igrati na sceni Doma kultura obilježili prošlu godinu.
 
Festival će otvoriti predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Sve se nekako preživi osim smrti”, rađena po tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića. Komad je jedna vrsta hommagea gradu. Porodica kao egzistencijalni osnov u ovoj se predstavi tretira preko različitih vremenskih perspektiva likova koje se upisuju u sliku grada, a dramska napetost se suptilno gradi na odnosu među generacijama, ali i na odnosu “Sarajevo nekada – Sarajevo sada”.
 
Pozorište Prijedor u Jajce dolazi sa predstavom “Sve o ženama”, rađenom po najizvođenijem komadu hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, u režiji Darka Cvijetića. Predstava donosi relaksirajuću pohvalu igri kao temelju teatra, a petnaest likova podsjećaju na to da je teatar i mjesto na kojem se možemo dobro zabaviti.
 
“Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u režiji Selme Spahić, potvrđuje visoke ambicije zeničke teatarske kuće u posljednjih nekoliko sezona. Shakespeareova priča o tragičnim posljedicama do kojih dovodi sukob među porodicama u ovoj je predstavi prebačena u naše postratno društvo u kojem su mladi ljudi osuđeni na to da trpe zbog sukoba “svojih” kolektiva.
 
U Jajcu će igrati i SARTR-ova “Jedvanosimsoboakalomistobo”, predstava rađena po dramskom tekstu mlade dramaturginje Nejre Babić uz koautorstvo reditelja Aleša Kurta, koja kroz crni humor tretira svakodnevna poniženja koja nam kao građanima BiH priređuje veliki mehanizam naše birokratije.
 
Koprodukcija banjalučkog Narodnog pozorišta i Pozorišta iz Prijedora, “Sabirni centar”, također će gostovati na Igrama. Suptilnim intervencijama na drami Dušana Kovačevića, reditelj ove predstave Marko Misirača uvodi topose važne za pamćenje Banje Luke, koja je sa smjenom političkog režima doživjela historijski, ekonomski, etički, socijalni i svaki drugi potres.
 
“Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!” naziv je predstave s kojom će se u Jajcu predstaviti Narodno pozorište Tuzla. Tekst i režiju potpisuje slovenačka rediteljica Neda Bric, a predstava je mučna priča o posljedicama rata iz devedesetih godina prošlog stoljeća.
 
Hrvatsko narodno kazalište Mostar u Jajce dolazi s klasikom Ive Brešana “Hamlet u selu Mrduša Donja” u režiji Ivana Lea Leme. Ansambl predstave publici nudi nova pitanja igrajući Brešanov samo naizgled stari dramski tekst.
 
O najboljim predstavama odlučivat će stručni žiri u sastavu: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik i Adnan Lugonjić. Žiri publike grada Jajca činit će Igor Lacić, Ilijana Saraf, Senad Alibegović, Pašaga Hodžić i Amela Kavazbašić.
 
Čuvar ključeva Grada Jajca ove godine će biti dramatičarka i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović.
 
U pratećem programu, uz uobičajene izložbe i promocije knjige, ove godine će nastupiti amaterska pozorišta/kazališta sa monodramama i predstavama za djecu. Tokom festivala bit će upriličen i omaž preminulom pozorišnom i likovnom kritičaru Vojislavu Vujanoviću.
 
Završne večeri nastupit će pjevačica Vesna Pisarović uz talijanski jazz trio.

(Jajce Online/oslobodjenje.ba)