Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2018. godine Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ je danas održala dvije arheološke radionice za najmlađe “Istraži povijest Jajca” te interaktivna igra “Istražimo muzej”.

 
-Radionica je zamišljena tako da djeca kroz igru i zabavu ,učestvuju u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenoj kutiji, ispunjenom slojevima pijeska, pronalaze predmete koje smo pripremili za njih, zatim pokušavaju na zabavan način uz druženje modelirati te predmete, nacrtati i predstaviti njihov izgled – kazuje nam arheolog Mirza Kapetanović.
 
Svrha radionice ovog tipa je da djeca na praktičan način spoznaju osnovne pojmove i principe rada u arheologiji.
 
-Veoma je važno da djeca na kreativan način steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki predmeti ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračaju svaki dan u školu – istakao je on.
 
 
Kroz radionicu je prošlo preko 100 učenika iz osnovnih škola u Jajcu.
 
-Želja je da nastavimo raditi u pozitivnom smjeru na edukaciju mlađih generacija kroz različite programe, da znaju čuvati i cijeniti kulturno i prirodno nasljeđe u Jajcu – rekao je Kapetanović za kraj našeg razgovora.

(Jajce Online)