Djelatnici JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ posjetili su Međunarodni sajam turizma u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, gdje je od 31.01. do 2.2.2019. godine, na prostoru “Gospodarskog razstavišča” (ljubljanskog velesajma) održana tradicionalna turistička sajamska manifestacija, tj. 30. međunarodni sajam turizma “Alpe Adria Toursim and Leisure Show 2019”. Na sajmu je predstavljeno više od 300 izlagača i ponuđača turističkih usluga iz cijele Europe. Sajam Alpe Adria-turizam je jedan od značajnijih turističkih sajmova u regiji, koji je nama izuzetno interesantan zbog Slovenaca koji su u Jajcu jedni od brojnijih gostiju.

Turističkim agencijama i brojnim drugim zainteresiranim posjetiteljima predstavila se turistička ponuda za 2019. ljetnu turističku sezonu. Pored toga, održano je nekoliko značajnijih sastanaka sa predstavnicima jedne od najznačajnijih europskih turističkih agencija „Kompas“ s kojom je dogovorena daljnja poslovna suradnja. Održani su sastanci sa predstavnicima nacionalnog udruženja umirovljenika Slovenije, te partnerskih organizacija koje su bile prisutne na Sajmu, kao što su TZ Kantona Sarajevo, TZ Republike Srpske i dr.

Od 21.2. do 24.2.2019. godine turistički potencijali grada Jajca bit će predstavljeni i na najznačajnijem turističkom sajmu u ovom dijelu Europe u Beogradu, gdje će se u sklopu izložbenog prostora TZ Srednjobosanskog kantona predstaviti i JU „Agencija“.