Nedostatak snijega i relativno visoke temperature za ovo doba godine nisu pokvarili veliko otvaranje zimske turističke sezone na Vlašiću.Veliki broj posjetitelja došao je iz svih krajeva Bosne i

Hercegovine na ovu ljepoticu u Srednjoj Bosni te uživao u brojim aktivnostima koje su posebno pripremljene za ovaj dan.

Miroslav Matošević, direktor Turističkog ureda TZ SBK/KSB kazao je da Srednjobosanski kanton kao poželjna zimska i ljetna turistička destinacija zauzima važno mjesto na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine zahvaljujući upravo zajedničkoj saradnji cjelokupne zajednice.

Turistička zajednica SBK po prvi put, ove godine je organizirala jedinstvenu dodjelu nagrada za doprinos u turizmu na području Srednjobosanskog kantona. Svečana dodjela priznanja za unapređenje i razvoj turizma i dodjela godišnjih nagrada u više kategorija u turizmu i ugostiteljstvu, upriličena je u hotelu „Pahuljica“ na Vlašiću.

Zimsku turističku sezonu otvorenom je proglasio Premijer SBK Tahir Lendo.

Općina Jajce sa brojnim prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima opravdala je očekivanja, tako što je u grad od strane Turističke zajednice SBK/KSB stiglo čak sedam priznanja.

Jajce je proglašeno turističkom destinacijom godine, te najboljom destinacijom ljetnog turizma.

Jajački vodopad proglašen je prirodnom atrakcijom godine, dok je plaketa za unapređenje i razvoj turizma SBK/KSB u 2019. godini uručena JU Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Nagrada “Ljudi u turizmu” koja se dodjeljuje za dugogodišnji rad u turizmu i postignute rezultate u razvoju turističke destinacije uručena je Husi Hadžiću, bivšem direktoru JU Agencija Jajce.

Muzej Franjevačkog samostana u Jajcu također je dobitnik priznanja Turističke zajednice SBK/KSB.

Plaketa za promociju turizma SBK/KSB u 2019. godini u oblasti medijskog informisanja uručena je portalu Jajce Online.
Turistička zajednica SBK za najbolji planinski hotel izabrala je hotel Pahuljica, a priznanje za najbolji planinski motel, apartman ili pansion pripalo je motelu Pegasus.

Nagrada za najbolji hotel godine pripala je hotelu Blanca i Ressort spa Vlašić, dok je nagrade za najbolji održivi turizam godine dobili Turističko naselje Eko fis Vlašić i Turističko naselje Čardaci.

Sportsko-rekreacioni centar Vlašić dobitnik je nagrade za najbolju destinaciju zimskog turizma u SBK.

Organizatori, agencija „Solazur & Bueanvista“, i ove godine su napravili pravi zimski spektakl, a sve posjetioce Vlašića danas očekuju besplatna planinska tura u jutarnjim satima, potom predstava za djecu u hotelu „Blanca“ gdje dolazi i Djed Mraz koji će djeci dijeliti paketiće. Slijede igre bez granica na platou Babanovca, a „Šankanje“ se nastavlja koncertom Amela Ćurića u 20 sati.

Koncert večeri je od 23 sata, gdje će publiku zabavljati Aleksandra Prijović.

Iz Turističke zajednice SBK kažu kako u ova tri dana očekuju 10-tak hiljada noćenja, a sudeći po prvoj večeri, takve brojke neće biti teško nadmašiti.

 

 

(TNT portal/ Jajce Online / Avaz.ba)