U srijedu, 17. studenog/ novembra , u organizaciji JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ i JU „Dom Kulture Jajce“ u Jajcu svečano je obilježena 560. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Bogat program obilježavanja započeo je u 17:30 sati ispred krunidbene crkve svete Marije polaganjem cvijeća Vitezova kraljevskog grada Jajca i građana.

U 18:00  u JU „ Dom kulture Jajce“ nastavljen je program gdje je sve okupljene pozdravio gdin Anto Brtan, ravnatelj JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“  i zahvalio se sudionicima događaja. U svom govoru osvrnuo se na sam čin krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je okrunjen krunom koju je poslao papa Pio II., te je tim činom srednjovjekovna Bosna po prvi put bila međunarodno priznata država. Brtan je naglasio kako nikad prije, niti poslije, ni jedan bosanski vladar nije okrunjen uz pristanak Svete Stolice. Te je iz tog razloga potrebno ovaj događaj podignuti na višu državnu razinu  i kako se ove godine krenulo u tom pravcu sa samom izložbom čiji su organizatori Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Svečano  je otvorena izložba pod nazivom „Stećci- Svjetska baština UNESCO-a“ koju je otvorio gdin Ante Vujnović ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.


U svom pozdravnom govoru osvrnuo se na važnost stećaka na našim prostorima, broju nekropola i ukrasima koji su prikazani. Te dodao kako izložba trenutno prikazuje stećke zapadne Hercegovine, a kako  će u skorije vrijeme biti predstavljena i izložba stećaka cijele Bosne i Hercegovine.

U 18:40 sati održana je promocija knjige sabranih pjesma „Muze i Erinije“ autora Mile Stojića, nakon čega je uslijedila predstava pod nazivom „Bosanska trilogija“ od slavnog jajačkog pjesnika Nikole Šopa u režiji gđe Hasije Borić koju izvodi Studentski teatar Franjevačke teologije iz Sarajeva. Publika je odlično prihvatila predstavu koju je nagradila dugim pljeskom. Izvedbama srednjovjekovne glazbe događaj je uljepšao ansambl „Fugato“ iz Zenice.

 

Više fotografija pogledajte u našem FOTO ALBUMU.