Bogatim kulturno-umjetničkim programom u Jajcu je u subotu i nedjelju obilježena 558. obljetnica krunidbe posljednjega bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića.

Program je započeo u subotu 16. studenog u  Domu kulture Jajce koncertom renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo iz Zagreba. Brojni posjetitelji imali su prigodu uživati u izvedbi najpopularnijih srednjovjekovnih napjeva hrvatskih i europskih skladatelja.

U nedjelju, 17. studenog 2019. godine svečanost proslave 558. obljetnice krunidbe posljednjega bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića, počela je okupljanjem kulturno-umjetničkih društava, gostiju i građana Jajca.

Manifestacija je započela ispred krunidbene Crkve sv. Marije. Tom prigodom Jajčanima, gostima i mnogobrojnim kulturno-umjetničkim društvima obratio se ravnatelj JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ mr.sc. Anto Brtan, te je istakao značaj obilježavanja obljetnice krunidbe kralja Stjepana Tomaševića, jer je Bosna po prvi put stekla međunarodno priznanje činom slanja krune od strane pape Pia II, čiji je izaslanik Nikola Modruški vodio svečanost krunidbe. Po kraljevoj želji, papa Pio II. proglasio je svetog Grgura Čudotvorca zaštitnikom bosanskog kraljevstva, a crkvu Sv. Marije proglasio  oprosnom crkvom svim vjernicima koji je posjete na marijanske blagdane. U Zvoniku sv. Luke čuvale su se moći svetog Luke Evanđeliste, po čemu je toranj i dobio ime. Brtan  je naglasio značaj ovog nacionalnog spomenika za naše kulturno-povijesno naslijeđe, i dodao da se svi moramo brinuti o njegovoj sudbini. Na kraju su članovi Udruge „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ na ulazu u crkvu položili buket bijelih ljiljana u čast posljednjeg bosanskog kralja.

Povodom obljetnice krunidbe kralja Stjepana, u Jajcu je upriličena i manifestacija Kulturno vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine pod geslom „Vratimo nadu zavičaju“, a čiji su pokrovitelji bili Hrvatski narodni sabor BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan R. Hrvatske i Hrvatska matica iseljenika. U Domu kulture Jajce s početkom u 13:00 sati započela je smotra tradicijske kulture, nošnje, pjesme, plesa i običaja Hrvata Bosne i Hercegovine, gdje su nastupila mnogobrojna kulturno-umjetnička društva.

Program je nastavljen u 19:00 sati u velikoj sali Općine Jajce promocijom knjige Kamenom satkana prošlost – srednjovjekovni gradovi Bosne, autora prof. Leonarda Valente. O knjizi su govorili dr. Slobodanka Prtija s odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banja Luci, mr. Edin Bujak s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te sam autor.  Promociju je uljepšao i upotpunio  ansambl „Fugato“ iz Zenice, svojim izvedbama srednjovjekovne glazbe.