Da li je u Jajcu na pomolu još jedna tradicija? S obzirom na to da je za 8. jula od 20 sati u hotelu “Turist’98”, zakazan termin za drugi po redu „Susret Jajčana“, daje se konkretan nagovještaj novoj tradiciji.
Istina, u mnogim BH gradovima takav čin okupljanja građana odvija se već duži niz godina.

Kako je počelo

Prošle godine, u toku emitovanja januarskog izdanja Radio emisije „Pozdrav Jajčanima“, koja se emituje iz gradskog studija Radija FRO u Lincu, uživo u emisiju iz Norveške se javila naša sugrađanka Zikreta Žužić Dumančić, koja je iznijela prijedlog za ovaj vid druženja.

Uz, zaista, mnogo dogovora, slanja poruka, obavještenja, međusobnih dopisivanja i telefonskih poziva, prvi „Susret Jajčana“ se uspješno ostvario 16.7.2016. godine.

Uz Zikretu su kao ekipu – odbor činili i svoje učešće u programu dali: Azem Mulalić, Zijad Plivac, Živana Glavonjić i Azra Dizdar.

Od prikupljenog novca, nakon izmirenih troškova, jajačkoj narodnoj kuhinji „Merhamet“ je sljedećeg dana odmah uručeno hiljadu maraka. Valja spomenuti ali i na ovaj način za dobrovoljno učešće zahvaliti se gospodinu Bernisu Čoriću, jajačkom gradskom horu penzionera/umirovljenika i gospodinu Emiru Pačavaru.

Cilj ove manifestacije je druženje koje svojim terminom pokušava okupiti Jajčane u što većem broju na jednom mjestu – Jajčane koji žive u Jajcu i Jajčane koji žive diljem svijeta, kao i proširivanje sadržaja. Proširivanje sadržaja podrazumijeva učešće u kulturno umjetničkom sadržaju, kao što su izložbe umjetničkih djela, prezentacije i promocije knjiga, promocije muzičkih ostvarenja, promocije idejnih projekata, itd.

Za ovogodišnji susret u hotelu “Turist’98” čiji je glavni organizator Živana Glavonjić, najavljena je izložba likovnih radova naše sugrađanke, gospođe Mirjane Lacić, čiji će jedan rad biti predati na licitaciju, a sredstva biti uručena za liječenje djevojčice, jajačke lavice Iris Ključić.

Susret Jajčana je isključivo manifestacija gradskog karaktera, što znači da je zamišljena i da se odvija bez primjesa političke i ideološke pozadine. I ovom prilikom Odbor „Susreta Jajčana 2017“ poziva sugrađane na učešće u radu, na učestvovanje u programu pjesmom, svirkom, poezijom, humorom…

Prošlogodišnji Susret trajao je od 20 – 00 sati.

Za ovogodišnji susret obezbjeđeno je duže druženje od 20 – 02 sata kao i odlično rješenje razglasa. Svim Jajčanima, prijateljima Jajčana i grada Jajca Odbor „Susret Jajčana“ želi ugodne godišnje odmore, sretan put i srdačnu dobrodošlicu na „Susret Jajčana 2017“.

 

 

(Zijad Plivac Linz, 18.6.2017. godine/Jajce Online/foto Samed Žužić)