Najduža biciklistička utrka u BiH prolazi kroz Travnik, Novi Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje i Jajce, chek point na Galici – Vlašić i Jajcu

Preko 100 biciklista ultramaratonaca iz 24 zemlje svijeta će, u periodu od 09. do 14.6.2023. godine, posjetiti neke od najljepših lokacija u Bosni i Hercegovini na veoma zahtjevnoj i brdovitoj ruti dužine 1215 km, s 15500 m ukupne visinske razlike.

Na ovogodišnjem B-HARD-u učešće je prijavio i najbrži čovjek na planeti te višestruki svjetski rekorder-Christoph Strasser iz Austrije (prva osoba koja je prevezla više od 1000 kilometara u 24 sata) i svi s nestrpljenjem očekujemo za koliko vremena će odvesti utrku u Bosni i Hercegovini. Pored brojnih rekorda koje je postavio Strasser izdvajamo: prva osoba koja je prešla Australiju od Pertha do Sydneya u manje od 7 dana, prešavši 3950 km, Guinnessov svjetski rekord za “Najveću prijeđenu udaljenost u 24 sata na zatvorenoj stazi (WUCA) (muškarci)…

Prema riječima Nikice Atlagića predsjednika udruge „Centar za bolji kvalitet života“ Banja Luka koja je i organizator ove utke, ovogodišnje izdanje B-HARD je do sada najbolje organizirano i sa najvećim brojem učesnika do sada. „U centralnoj Bosni smo uvijek dobrodošli zahvaljujući Turističkoj zajednici SBK/KSB koja nas logistički prati od samog početka pokretanja ovog projekta“, rekao je Atlagić.

Kako je istaknuo direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević, velika biciklistička karavana u srednjoj Bosni očekuje u nedjelju, 11.06. i ponedjeljak 12.06.2023. godine u različitim vremenskim periodima, te da će i ove godine na Galici u Planinarskom domu „Erik Brandis“ u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB i Planinarsko Drustvo “Paklarske Stijene” Travnik biti organiziran chek point, koji je jedan od najboljih chek pointa koji se organiziraju u Bosni i Hercegovini. Jedan check point biti će organiziran i u kraljevskom gradu Jajce kao veoma zanimljive biciklističke destinacije, a u organizaciji JU “Agencije Jajce”.

„Turistička zajednica SBK/KSB u cilju promocije biciklizma na području srednje Bosne još od samog početka prati B-HARD Ultra Race & Brevet utrku još od vremena kada je bilo desetak učesnika, a plan nam je i u narednom periodu pružati svu potrebnu podršku i biti i dalje suorganizator kako bi ovaj međunarodni događaj još više rastao“, kazao je Matošević.

Da bi ovo ipak bio ekstremni izazov, a ne samo dugometražna vožnja, pobrinuo se vremenski limit od samo 90 sati u kojem učesnici moraju da se pojave na cilju kako bi uspješno završili vožnju, a svi s nestrpljenjem očekuju da vide za koliko vremena će Bosnu i Hercegovinu obići najbrži čovjek na planeti i višestruki svjetski rekorder Christoph Strasser iz Austrije.

Biciklisti će imati priliku obići neke od najljepših lokacija u Bosni i Hercegovini, startavši iz Banja Luke: Nacionalni park Kozaru, Jajce, Kupres, Mostar, Trebinje, Nacionalni park Sutjesku, Višegrad, Jahorinu, Sarajevo, Bjelašnicu, Konjic, Vlašić i ponovo Banja Luku.