Muzej II zasjedanja AVNOJ-a tradicionalnu manifestaciju „Dani AVNOJ-a u Jajcu“ organizuje ove godine po petnaesti put. Sve je počelo 2008. godine kada je obilježena 65-ta godišnjica II zasjedanja AVNOJA-a i kada je ovom skupu prisustvovalo preko pet hiljada antifašista iz Bosne i Herecegovine i iz ostalih država bivše Jugoslavije. Te godine obnovljeni Muzej II zasjedanja AVNOJ-a zvanično je ponovo otvoren.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano u Jajcu 29.11.1943. godine sastavni je dio historijske tradicije naroda Bosne i Hercegovine i jedan je od kamena međaša njene historije. Na II zasjedanju AVNOJ-a potvrđene su Odluke I zasjedanja ZAVNOBiH-a kojima je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Odluke ova dva historijska zasjedanja od velikog su značaja i za savremenu državu Bosnu i Hercegovinu, i to iz dva razloga. Prvo, Bosna i Hercegovina je 1992. godine, kada su njeni narodi odlučili da raskinu državne veze sa federalnom državom Jugoslavijom, bez većih zapreka dobila međunarodno priznanje zahvaljujući odlukama donijetim na zasjedanjima u Mrkonjić Gradu i Jajcu (kojima je Bosna i Hercegovina potvrđena kao suverena država, koja je potom ušla u jugoslovensku federaciju). Nakon međunarodnog priznanja 1992. godine, granice Bosne i Hercegovine utvrđene na II zasjedanju AVNOJ-a prihvaćene su kao vežeće i nepromjenljive.
Manifestacija „Dani AVNOJ-a u Jajcu“ jedinstvena je na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda.
Manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu 2022 – PROGRAM
25.11. 2022. godine, petak
11: 00 sati
Polazak ispred  Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a u Mrkonjić Grad na obilježavanje godišnjice I zasjedanja ZAVNOBiH-a
14.30 sati
Otvaranje izložbe Susreti u Jajcu  (Muzej II zasjedanja AVNOJ-a)
15.00 sati
Koncert Igra je život – KUD „Jajce“ (Muzej II zasjedanja AVNOJ-a)
26.11.2022. godine, subota
12:30 sati 
Polaganje cvijeća na Spomen fontanu borcima i oslobodiocima grada Jajca
13:30 sati
Svečana akademija povodom 79 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a (Plato ispred Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a)
14:00 sati
Kulturno-zabavni program (Plato ispred Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a)
14:30 sati
Podjela vojničkog graha (Plato ispred Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a)
27.11.2022. godine, nedjelja
09:00 sati
Obilazak kulturno-historijskih spomenika i prirodnih znamenitosti  u Jajcu
10:00 sati
Ispraćaj gostiju