S dvodnevne manifestacije u Jajcu: Velik broj štandova
 

Sajmom turizma i eko-proizvoda STEP, koji je završen 24.05.2017. godine, službeno je počela turistička sezona u ovom gradu. Sajam je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Veliko bogatstvo 

– Prekretna sam što se nalazim u stolnom gradu Jajcu, koji posjeduje historijska, kulturna i prirodna bogatstva. STEP prerasta u tradicionalni sajam, koji može poslužiti svima kao primjer na koji se način promovira lokalna zajednica – navela je Đapo otvarajući sajam.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

– Jajce sa svojim bogatstvima i svim potencijalima postalo je poznato na tržištu cijelog svijeta, a to sam se uvjerio na mnogim manifestacijama – rekao je Hadžić.

Načelnik općine Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta, kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji.

Na ovogodišnjem STEP-u svoje proizvode predstavili su izlagači iz svih krajeva BiH, ali i susjednih zemalja. Partner sajma turizma i eko-proizvoda “STEP Jajce 2017” je Općina Tomislavgrad.

Među izlagačima na sajmu bili su i predstavnici Udruženja penzionera, koji prodajom kolača pomažu najugroženijim stanovnicima.

kasum44

Kasum: Dobra prodaja

– Prezadovoljni smo prodajom. Ljudi su kupovali od srca jer je naša prodaja imala humanitarni karakter. Sav novac ćemo donirati našim sugrađanima te bolesnima, a dio novca usmjeriti za kupovinu mamografa. U ovoj akciji 28 žena je učešća – rekla je Nermana Kasum, aktivistica Udruženja iz Jajca.

Paleta sireva

Štand porodice Mehić, koja se više od 100 godina bavi proizvodnjom autohtonog vlašićkog sira, bio je jedna od posjećenijih.

mehic44

Mehić: Solidna cijena

– Imamo široku paletu sireva, proizvodimo sireve od bijelog i divljeg luka. U posljednje vrijeme i od čilija. Najbitnije da je prirodna proizvodnja bez umjetnih tvari. Cijena sireva je solidna i prilagođena kupovnoj moći – rekao je Mersudin Mehić.

Predstavljena aplikacija 

Na sajmu je predstavljena turistička internet-aplikacija „Jajce Tour Guide”, a upriličen je i okrugli sto o temi „Savremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce”, gost predavač je bila prof. dr. Vesna Babić-Hodović.

Zbog održavanja lokalnih izbora predstavnici bratimljenih gradova Virovitice i Novske nisu prisustvovali. 

Najljepši balkon i dvorište

I ove godine Radio Jajce, u saradnji s „Agencijom za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada” i Općinom, nagradili su Majru Đulić za najljepši uređeni balkon, dok je Marijana Dramac-Martinović dobila nagradu za najuređenije dvorište.

(www.avaz.ba)