Svijetom je u prva četiri mjeseca ove godine putovalo 370 miliona stranih turista, što je 6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu su gotovo sve svjetske regije zabilježile poraste, uz naznaku vrlo pozitivnih izgleda za razdoblje maj-avgust, objavila je Svjetska turistička organizacija UNWTO.

 
Najnoviji podaci o putovanjima stranih turista po svijetu sažeti su u novom izdanju svjetskog turističkog barometra UNWTO-a, uz komentar da prva četiri mjeseca u godini obično predstavljaju blizu 30 posto ukupnih godišnjih brojki međunarodnih turističkih dolazaka.
 
Naglašavaju da je većina odredišta zadržala dobre prošlogodišnje rezultate i da su se neka, koja su zadnjih par godina imala problema, u prvom dijelu ove godine pomalo oporavila, što potvrđuju bolji rezultati Bliskog istoka i sjeverne Afrike.
 
‘Odredišta pogođena negativnim događajima tokom prošle godine sada pokazuju znakove oporavka, što je dobrodošla vijest za sve, a pogotovo za odredišta koja ovise o turizmu’, kaže glavni sekretar UNWTO-a Taleb Rifai.
 
UNWTO-ov panel stručnjaka turističke rezultate u prva četiri ovogodišnja mjeseca ocjenjuje najboljim, pogotovo za Evropu.
 
Stranih turista u Evropu je ove godine, po podacima UNWTO-ovog barometra, u prva četiri mjeseca stiglo 6 posto više nego lani, što je veći porast od prognoza i što objašnjavaju povratkom povjerenja u neka odredišta na koja su negativno utjecali sigurnosni incidenti.
 
‘Rezultati su se posebno poboljšali u južnoj mediteranskoj Evropi, gdje je u prva četiri mjeseca bilo 9 posto više stranih turista, za razliku od istog lanjskog razdoblja kada ih je bilo 1 posto više. Bolje rezultate ima i zapadna Evropa za 4 posto, dok je sjeverna Evropa s 9 posto nastavila bilježiti najveći rast u Evropi, a srednja i istočna Evropa slično kao lani poraste od 4 posto’, iznose iz UNWTO-a.
 
Na listi zemalja u kojima je zabilježen najveći porast broja turista našla se i Bosna i Hercegovina i to na visokom šestom mjestu, s godišnjim rastom iznad 26 posto, što je četiri puta više od prosječnog porasta u Evropi!

(Bportal.ba / foto: JU Agencija Jajce)