U autobusu od Beograda do Banjaluke, bukvalno pred ulazak u grad, od fudbalera koji je sedeo na zadnjem sedištu dobio sam predlog da odem u Jajce. Pričali smo o tome šta ima zanimljivo u Banjaluci i okolini, a sama pomisao na grad o kojem sam dosta učio u školi bila je dovoljna da dan nakon zatvaranja Demofesta tamo provedem.

Putovanje automobilom od Banjaluke traje oko sat vremena, a usput ćete videti prelepe predele kanjona reke Vrbas, a možete i stati da se fotografišete. Ako dolazite sa druge strane, Jajce je na tri sata vožnje od Sarajeva i isto toliko od Mostara.

Kada smo stigli u ovaj čuveni gradić u centralnoj Bosni, parkirali se i krenuli ka vodopadu reke Plive, omamio me je miris kuvanog kukuruza koji sam odmah kupio.

Jajce je znatno manji grad od Banjaluke, ali je više turistički i jeftiniji. Godišnje ga poseti oko 100.000 turista iz celog sveta, što je tri puta više od broja njegovih stanovnika.

Kafa košta jednu marku, a ćevape smo u kafani jeli za 2,5 marke (5 komada)! A još su kvalitetniji jer su napravljeni od goveđeg mesa.

Doduše, kukuruz je bio 2 marke, ali za to zadovoljstvo ne pitam za cenu. Na meniju u restoranu su i suđukice, teleća peka, teleća jetrica. Eto kako u Bosni sve slatko nazovu, pa nije ni čudo što i ćevapima tepaju „ćevapčići”.

Magneti za frižider su zanimljivi i neobični, kao i šolje sa likom druga Tita. Tu je i komplet šoljica za kafu sa džezvom, jastučići sa natpisom „Najboljem Babi“, ali i zastave.

Nisam neko zakeralo, ali videh na dva mesta u ponudi hrvatsku, bosansku i jugoslovensku zastavu dok srpske nije bilo. Jeste da smo došli u Federaciju i da nismo u Republici Srpskoj, ali pomislih šta bi na ovo rekao maršal, pa se našalih njegovim rečima „Samo vas gledam, majku vam božju“.    

U gradu smo videli brojne plakate koji najavljuju nastupe pevača narodne muzike.

Ulaz do vodopada košta dve marke, a zatim vas čeka izuzetno prijatno osveženje. Energija vode je neverovatna. Kada su vreli dani, turistima dođe da se ne pomeraju sa platoa jer kapljice prelaze preko tela kao kakav tuš, a niste skroz mokri. Predivan osećaj!

Postoji i mogućnost da fotografišete vodopad sa gornje strane i da ne platite ulaz, ali to nije to, a i cena od jednog evra je više nego pristupačna.

Prema podacima koje sam pronašao ovaj plivski vodopad nastao je prirodnim putem pre 50.000 godina, visok je 22 metra, ali kažu da se nakon zemljotresa i rata u Bosni i Hercegovini smanjio za dva metra.

To je jedini vodopad u svetu koji se nalazi u centru grada i spada u 12 najlepših na planeti.

Ispod njega reka Pliva uliva se u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju ka reci Savi. Vodopad je praktično završnica, odnosno poslednji posle brojnih manjih vodopada i kaskada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 362,5 metra.

Jajce je dobilo i turističku atrakciju „Skokovi s vodopada“ zahvaljujući tome što je bućnica ispod vodopada produbljena. Takmičenje se održava svake godine u avgustu, a učesnici su sportisti iz skoro svih bivših republika, danas država, nekadašnje Jugoslavije.

Neke od propozicija su da se skokovi izvode isključivo na glavu, da svi moraju da prođu alko i doping test i da svako potpisuje Izjavu za skakanje s vodopada na sopstvenu odgovornost. Tri najbolje ocenjena skoka dobijaju nagrade.

Organizator je Javna ustanova Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, uz generalno pokroviteljstvo Opštine Jajce.

Ovaj bosanski gradić je u 15. veku bio sedište kraljeva, bio je i pod Turcima i  pod Austrougarima, u vreme Kraljevine Jugoslavije tu se nalazilo središte sreza, a u Drugom svetskom ratu, 1943. godine, ovde je stvorena Titova Jugoslavija. O tome svedoči Muzej drugog zasedanja AVNOJ-a o kojem sam napisao poseban tekstOVDE.

Posle „tuširanja” i priče o Titu, posetite tvrđavu u Jajcu iz 13.veka, koja se nalazi na stotinak metara višoj nadmorskoj visini od vodopada, sa koje se pruža predivan pogled na grad. Naziv Jajce najverovatnije potiče od jajolike stene na kojoj je sagrađena tvrđava.

U ovom gradu naći ćete 29 nacionalnih spomenika, a između ostalog, i portal sa kraljevskim grbom porodice Kotromanića iz 15. veka, kao i katakombe unutar gradskih zidina. Podzemna crkva je isklesana u živoj steni!

O svemu ovome, pre dolaska u Jajce informišite se na ovom sajtu www.agencija-jajce.ba dok informacije o aktuelnim događajima u gradu nađite na ovom LINKU.

Osim istorijskog i kulturnog aspekta, verujem da će vam se svima dopasti, pogotovo nama koji smo tamo u romingu, korišćenje besplatnog wi-fi interneta. Centar grada između Travničke i Banjalučke kapije pokriven je otvorenom mrežom Free WI-FI Opštine Jajce, ali i drugom mrežom u gradskom parku i oko Info centra. Stoga, pravac na vodopad u Jajce, pa direktno na fejsbuk i instagram. 

Tekst: Nenad Blagojević www.putokosveta.com (Tekst je moguće preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora teksta i objavu linka ka www.putokosveta.com).

Fotografije: Nenad Blagojević, Jelena Madžarić, Marijana Madžarić